twoface Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 Mam na serwerze volgrupe w której mam już 1,5TB niedawno dorzuciłem macierz RAID5 (hardwarową) 3,5TB, którą w całości chcę dorzucić do tego logical volume. Teraz zastanawiam się nad opcjami bezpieczeństwa wydajności, co warto zrobić: 1. stworzyć 1(3TB) partycję lv dodać ją całą do volgrupy > logical volume 2. stworzyć np 3 partycje (3x1TB) lv i kolejno je dodać do volgrupy > logical volume Czy któraś z tych opcji jest bardziej wydajna lub bezpieczniejsza? I dodatkowe pytania za 100 punktów: 1. Czy w LVM dane są nagrywane kolejno na każdy dysk po kolei czy rozrzucane pomiędzy partycje fizyczne? 2. Czy gdy wersji 2 z powyższych opcji na jednej z partycji zostanie 50mb a bede chciał na logical volume nagrać 100mbajtowy plik nagra się 50MB na 1 fizycznej partycji a reszta na kolejnej czy nagra 100MB na 2 partycji a na 1 zostanie 50 wolnego? 3. Czy ma jakiś minus to że moja volgrupa ma PE size ustawione na 256 MB? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Luty 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2008 Trochę nad tym pomyślałem i doszedłem do pewnych wniosków. jeżeli ktoś będzie miał podobne problemy to niech do mnie napisze. Teraz nie mam czasu się rozpisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi