zajec00 Napisano Marzec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 aha to wiele wyjaśnia to mam jeszcze takie pytanie. Czy zmieniając swoją nazwę z "505_zajec" na np. "zajec" będę miał dostęp do udostępnionych plików na stacjach z WinXP, czy może to te stacje będą miały dostęp do moich plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 aha to wiele wyjaśnia to mam jeszcze takie pytanie. Czy zmieniając swoją nazwę z "505_zajec" na np. "zajec" będę miał dostęp do udostępnionych plików na stacjach z WinXP, czy może to te stacje będą miały dostęp do moich plików? Nazwami to zajmij się później, problem jest w komunikacji Windowsów z Linuksem. Sprawdziłem ustawienia, Samba ma ustawioną auto negocjacje podpisywania połączenia i Windowsy też maja auto negocjacje i w tym problem, że nie mogą się dogadać miedzy sobą. W Sambie tzn. w smb.conf ustaw w opcjach globalnych dwa parametry: client signing = mandatory server signing = mandatory a potem uruchom: testparm jak wszystko będzie poprawne to zrestartuj Sambe. Potem będziesz długo czekał aż zobaczysz wszystkie PC w sieci, ale to nie jest pewne że będzie działać. Przetestowałem to i działa połączenie gdy albo w Windowsie jest całkowicie wyłączone podpisywanie lub gdy jest włączone na sztywno podpisywanie w Windowsie i Linuksie. A nazwę zmień tak aby na początku nie było cyfr, a znak "-' nie może się znajdować na jednej z 4 pierwszych pozycji a najlepiej by go wcale nie było. Przy tak dużej sieci jaką masz to najlepszym rozwiązaniem jest aby jeden komputer był cały czas włączony i miał wymuszoną funkcje MB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Marzec 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2008 ok... zrobię jak mówisz (piszesz). Co do samych nazw, to jest to pomysł administratora naszej sieci. Gdy wszyscy wpisywali nazwy jakie im się żywnie podobały, to wystąpił problem z duplikacją nazw (wynikający nie z tego, że 2 użytkowników chciało mieć identyczne nazwy, ale z błędu switch'a (chyba)). Problem został rozwiązany właśnie przez zastosowanie takiego nazewnictwa jak "505_zajec". P.S. tak mi się przypomniało, że gdy zainstalowałem na próbę Ubuntu 7.10 i odpaliłem otoczenie lokalne, to miałem dostęp do niektórych komputerów, ale nie do wszystkich. Ciekawe było to, że wystarczyło uruchomić ponownie system i już miałem dostęp do zupełnie innych komputerów, ale również nie do wszystkich... To tylko tak na marginesie ---- łączenie postó ---- wprowadziłem wszystkie wymienione zmiany (wszystkie razem i każdą z osobna) lecz niestety jedyny efekt jaki mi to dało to to, że teraz nie widzę nikogo w sieci lokalnej... nawet jak powróciłem do poprzednich ustawień... może jakieś inne sugestie? czy może to być w jakiś sposób wina aplikacji, której używam do przeglądania sieci? (używam standardu Fedory (Gnome), czyli zakładka Miejsca->Sieć) P.S. Piszę jednego posta pod drugim tylko po to aby odświeżyć temat jeśli tylko będzie trzeba, to połączę oba posty w jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2008 To że nie widzisz kompów w sieci to jest normalne bo masz bardzo dużą sieć i zanim zobaczysz to może potrwać nawet kilka godzin, a gdy np. komp który ma funkcję MB zostanie wyłączony w momencie gdy inne są włączone to sypie się całe otoczenie sieciowe, dlatego napisałem aby jeden komp miał wymuszoną funkcje MB i był cały czas włączony. Tak jak wcześniej pisałem nie zobaczysz zasobów na kompach z Win XP jeżeli nie będziesz miał na nich konta z taką sama nazwą i hasłem jak pod linuksem, i jeszcze jedna ważna kwestia standardowo pod Win XP użytkownik gość nie jest członkiem grupy "Wszyscy". Twoje problemy wynikają z konfiguracji Win XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Marzec 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2008 ahaaa to wiele wyjaśnia wielkie dzięki za pomoc... niestety, nie dam rady zmienić konfiguracji wszystkich komputerów w sieci, więc będzie to musiało pozostać tak jak jest teraz... pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi