asioka Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 mam instalację fedora 1 . Wiem, że przestarzała ale jestem jeszcze noga. Otóż pomocny przyjaciel przypadkowo ustawił tryb tekstowy i teraz nie mogę uruchomic nawet windy, bo włącza mi się grub version 0.93 potem minimal BASH-like editing is supported potem jakaś gadka że TAB wyświetli komendy, no i wyswietla ale ja nic z tego nieumiem wykorzystać i potem polecenie grub> _ i dalej nie potrafię , więc proszę o jasną pomoc jak mam po prostu uruchomic system , bo z uczonych instrukcji z jakimiś kernelami to ja niczego nie rozumiem, tylko chcę krok [po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Marzec 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2008 Wg mnie są 3 opcje: - Albo pomocny przyjaciel usunął Ci kernela, - albo przekonfigurował grub'a, tak, że nie może znaleźć karnela, - albo coś pozmieniałeś/aś w konfiguracji dysków / partycji. Apropos, to nie jest tryb tekstowy, a przynajmniej taki jaki masz na myśli. Tu standardowe komendy basha na niewiele się zdadzą, bo najwyraźniej nawet kernel Ci się nie załadował, więc i powłoki nie ma. Ten tryb służy, o ile dobrze pamiętam, do zlokalizowania kernela do odczytania przez grub'a. Najłatwiejszym rozwiązaniem będzie instalacja Fedory od nowa. Grub powinien znaleźć Windows i automatycznie wszystko skonfigurować. Będąc nowym temacie, najlepiej zacząć od czegoś bardziej współczesnego, tak, żeby można było korzystać z paczek i repozytoriów. Poza tym posiadając mniej więcej aktualną wersję systemu łatwiej uzyskasz pomoc na forum. Zainstaluj najlepiej coś z numerkiem co najmniej 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi