Maciek_34 Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Witam. Domyślnie w RHEL 5 Desktop (bez workstation) nie ma pakietów developerskich i kompilatora g++ :-(. Mam pytanie - czy jeśli zainstaluję z płytki pakiet gcc-c++, będę miał dostęp do aktualizacji tegoż pakietu ?? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Jeśli możesz pakiet zainstalować yumem, to znaczy że znajduje się w repozytorium w Twojej subskrypcji. Jeśli dograsz jakikolwiek pakiet do systemu spoza repozytorium, to naturalnie wciąż go w repozytorium nim nie będzie (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_34 Napisano Marzec 31, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 Jeśli możesz pakiet zainstalować yumem, to znaczy że znajduje się w repozytorium w Twojej subskrypcji. Jeśli dograsz jakikolwiek pakiet do systemu spoza repozytorium, to naturalnie wciąż go w repozytorium nim nie będzie (: cóż, trudno, muszę sobie dokompilować, szkoda że mi nie powiedziano że pakiety które potrzebuję są ale dopiero w workstation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 cóż, trudno, muszę sobie dokompilować, szkoda że mi nie powiedziano że pakiety które potrzebuję są ale dopiero w workstation Odradzam ręczną kompilację. Pakiety dostępne za darmo w systemie CentOS są binarnie zgodne z Red Hatowymi, więc podsuwam pomysł pobrania sobie tego jednego i ręcznego doinstalowania (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_34 Napisano Marzec 31, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 Odradzam ręczną kompilację. Pakiety dostępne za darmo w systemie CentOS są binarnie zgodne z Red Hatowymi, więc podsuwam pomysł pobrania sobie tego jednego i ręcznego doinstalowania (; w ten sposób to mogę zainstalować pakiet gcc-c++ który mam na płytce red hata, problem jest tego rodzaju, że chciałbym być w tej kwestji na bierząco, tzn jeśli jest nowa wersja, to chciałbym ją mieć, wolałbym ja mieć na dodatek automatycznie, w zwiazku z czym możesz mi doradzić rozwiązanie, czy jest jakieś repo właśnie z gcc-c++ które mógłbym zastosować do mojej dystrybucji ? Wspomniałeś o gcc-c++ z CentOS-a - czy morzesz mi dać jakiś namiar na konfigurację yuma RH-a tak (_rzeby_ → żeby) ORT mi właśnie pobierał brakujące i powiem szczerze że niezbedne mi pakiety ? czy trzeba zabezpieczyć baze za pomocą yum-protectbase i czy zabezpiecza się ją tak samo jak w centosie za pomocą protect=1, bo chyba jest troche inny rozklad plików - w katalogu /etc/yum.repos.d mam tylko plik rhel-debuginfo.repo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 W /etc/yum.repos.d/ dodajesz zewnętrzne repozytoria. Te oryginalne z subskrypcjami do RHN nie są widoczne w plikach .repo. Gdyby chcieć to zrobić profesjonalnie, to dobrze byłoby posługiwać się protectpluginem - jest dostępny w Red Hacie i działa tak samo jak w CentOS-ie. Gdyby chcieć to zrobić wygodnie, to można po prostu dodać repo CentOS-a z flagą enabled=0, a paczki stamtąd aktualizować poleceniem yum update gcc-c++ --enablerepo=centos . Gdyby chcieć to zrobić jeszcze bardziej wygodnie (ja tak zrobiłem), to można dodać repo CentOS-a na żywca do swojego systemu. Wszystkie paczki pokazują się w RHN znacznie wcześniej, a poza tym są preferowane nad innymi (jeśli są w tych samych wersjach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_34 Napisano Kwiecień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 W /etc/yum.repos.d/ dodajesz zewnętrzne repozytoria. Te oryginalne z subskrypcjami do RHN nie są widoczne w plikach .repo. to wiem, martwi mnie to, ze nie wiem gdzie są pliki ( o ile są ) z repo red hat-a które trzeba zmodyfikować dodając wspomnianą flagę protect Gdyby chcieć to zrobić profesjonalnie, to dobrze byłoby posługiwać się protectpluginem - jest dostępny w Red Hacie i działa tak samo jak w CentOS-ie. No to jest rozwiązanie w sam raz dla mnie, przynajmniej na mój pierwszy rok subskrypcji, problem tylko w tym, ze nie wiem jak sie zabezpiecza baze red-hata, nie miałem za bardzo czasu żeby szukać, jakbyś mógł podpowiedzieć to byłbym wdzięczny Podsumowując - gdzie mam wstawić protect ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2008 Podsumowując - gdzie mam wstawić protect ? Muszę przyznać, że zadałeś ciekawe pytanie. Szukałem, szukałem. Po godzinie znalazłem (z pomocą) na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=436043 . Powodzenia (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_34 Napisano Kwiecień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Muszę przyznać, że zadałeś ciekawe pytanie. Szukałem, szukałem. Po godzinie znalazłem (z pomocą) na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=436043 . Powodzenia (; Po spaczowaniu faktycznie działa, z tym że nadal próbuje instalować dwa pakiety z centosa. Hm, nie wiem, wolę sobie chyba jednak dokompilować, a właściwie co potrzebuję mam już dokompilowane, tak czy siak nie zaśmiecam systemu bo uzywam --prefix-a. Dzięki za wskazówkę bo też przeszukałem różne fora i nie mogłem tego znaleźć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi