Skocz do zawartości

Rhel 5 Desktop Bez G++ (gcc-c++) ?

Maciek_34

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli możesz pakiet zainstalować yumem, to znaczy że znajduje się w repozytorium w Twojej subskrypcji.

Jeśli dograsz jakikolwiek pakiet do systemu spoza repozytorium, to naturalnie wciąż go w repozytorium nim nie będzie (:

Jeśli możesz pakiet zainstalować yumem, to znaczy że znajduje się w repozytorium w Twojej subskrypcji.

Jeśli dograsz jakikolwiek pakiet do systemu spoza repozytorium, to naturalnie wciąż go w repozytorium nim nie będzie (:

cóż, trudno, muszę sobie dokompilować, szkoda że mi nie powiedziano że pakiety które potrzebuję są ale dopiero w workstation

cóż, trudno, muszę sobie dokompilować, szkoda że mi nie powiedziano że pakiety które potrzebuję są ale dopiero w workstation

Odradzam ręczną kompilację. Pakiety dostępne za darmo w systemie CentOS są binarnie zgodne z Red Hatowymi, więc podsuwam pomysł pobrania sobie tego jednego i ręcznego doinstalowania (;

Odradzam ręczną kompilację. Pakiety dostępne za darmo w systemie CentOS są binarnie zgodne z Red Hatowymi, więc podsuwam pomysł pobrania sobie tego jednego i ręcznego doinstalowania (;

w ten sposób to mogę zainstalować pakiet gcc-c++ który mam na płytce red hata, problem jest tego rodzaju, że chciałbym być w tej kwestji na bierząco, tzn jeśli jest nowa wersja, to chciałbym ją mieć, wolałbym ja mieć na dodatek automatycznie, w zwiazku z czym możesz mi doradzić rozwiązanie, czy jest jakieś repo właśnie z gcc-c++ które mógłbym zastosować do mojej dystrybucji ? Wspomniałeś o gcc-c++ z CentOS-a - czy morzesz mi dać jakiś namiar na konfigurację yuma RH-a tak (_rzeby_ → żeby) ORT mi właśnie pobierał brakujące i powiem szczerze że niezbedne mi pakiety ? czy trzeba zabezpieczyć baze za pomocą yum-protectbase i czy zabezpiecza się ją tak samo jak w centosie za pomocą protect=1, bo chyba jest troche inny rozklad plików - w katalogu /etc/yum.repos.d mam tylko plik rhel-debuginfo.repo ?

W /etc/yum.repos.d/ dodajesz zewnętrzne repozytoria. Te oryginalne z subskrypcjami do RHN nie są widoczne w plikach .repo.

Gdyby chcieć to zrobić profesjonalnie, to dobrze byłoby posługiwać się protectpluginem - jest dostępny w Red Hacie i działa tak samo jak w CentOS-ie.

Gdyby chcieć to zrobić wygodnie, to można po prostu dodać repo CentOS-a z flagą enabled=0, a paczki stamtąd aktualizować poleceniem

yum update gcc-c++ --enablerepo=centos

.

Gdyby chcieć to zrobić jeszcze bardziej wygodnie (ja tak zrobiłem), to można dodać repo CentOS-a na żywca do swojego systemu. Wszystkie paczki pokazują się w RHN znacznie wcześniej, a poza tym są preferowane nad innymi (jeśli są w tych samych wersjach).

W /etc/yum.repos.d/ dodajesz zewnętrzne repozytoria. Te oryginalne z subskrypcjami do RHN nie są widoczne w plikach .repo.

to wiem, martwi mnie to, ze nie wiem gdzie są pliki ( o ile są ) z repo red hat-a które trzeba zmodyfikować dodając wspomnianą

flagę protect

Gdyby chcieć to zrobić profesjonalnie, to dobrze byłoby posługiwać się protectpluginem - jest dostępny w Red Hacie i działa tak samo jak w CentOS-ie.

No to jest rozwiązanie w sam raz dla mnie, przynajmniej na mój pierwszy rok subskrypcji, problem tylko w tym, ze nie wiem jak sie zabezpiecza baze red-hata, nie miałem za bardzo czasu żeby szukać, jakbyś mógł podpowiedzieć to byłbym wdzięczny :rolleyes:

Podsumowując - gdzie mam wstawić protect ?

Muszę przyznać, że zadałeś ciekawe pytanie. Szukałem, szukałem. Po godzinie znalazłem (z pomocą) na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=436043 . Powodzenia (;

Po spaczowaniu faktycznie działa, z tym że nadal próbuje instalować dwa pakiety z centosa. Hm, nie wiem, wolę sobie chyba jednak dokompilować,

a właściwie co potrzebuję mam już dokompilowane, tak czy siak nie zaśmiecam systemu bo uzywam --prefix-a. Dzięki za wskazówkę bo też przeszukałem

różne fora i nie mogłem tego znaleźć.

Pozdrawiam.