JanuszWo Napisano Kwiecień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2008 Witam! Łączę się przez lan od providera. Kupiłem router edimax, ten ma w sobie serwer nazw. Ale fedora nie umie mnie połączyć nim. Mam dostęp do mojego lanu wewnętrznego, nie mogę wyjść do internetu. Lekarstwem jest dopisanie na stałe awaryjnych serwerów dns. W jednym kompie zrobił mi to znajomy, teraz zapomniałem, jak to zrobił. Nie jest to resolv.conf, bo ten ciągle się nadpisuje. Jak i gdzie to zrobić? Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert /bobik/ Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Witam! Łączę się przez lan od providera. Kupiłem router edimax, ten ma w sobie serwer nazw. Ale fedora nie umie mnie połączyć nim. Mam dostęp do mojego lanu wewnętrznego, nie mogę wyjść do internetu. Lekarstwem jest dopisanie na stałe awaryjnych serwerów dns. W jednym kompie zrobił mi to znajomy, teraz zapomniałem, jak to zrobił. Nie jest to resolv.conf, bo ten ciągle się nadpisuje. Jak i gdzie to zrobić? Pozdrawiam - JanuszWo Witaj, mniemam, ze fedora umie skonfigurowac interfejs sieciowy, ale moze konfiguracja DHCP na routerze cos nie tak dziala. Rozwiazania sa dwa: Pierwsze proste - wpsianie statycznej konfiguracji w pliku /etc/sysconfig/networ-scripts/ifcfg-eth0 dla karty eth0 Rozwiazanie drugie: Aby dhclient nie zmienial wpisow w /etc/resolv,conf mozesz stworzyc plik konfiguracyjny (wiecej w man dhclient.conf) i odpalac dhclienta z parametrem -cf /etc/nazwa.pliku, ale to u mnie nie zadzialalo, pewnie u ciebie tez nie zadziala (jak ktos zna odpowiedz moze mnie uswiadomic) ale nie wszystko stracone; w pliku /etc/sysconfig/network dopisz: PEERDNS=no i odpal ponownie siec poleceniem /etc/init.d/network restart Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi