onlydust Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 Witam, mam problem z podłączeniem zasobu sieciowego samby umieszczonego na komputerze z Gentoo. Gdy montuję na drugim komputerze(z fedorą 6) przez CIFS żądany przeze mnie katalog, montuje się ale nie ze wszystkimi podkatalogami. Uprawnienia? - właścicielami katalogów(i plików w tych katalogach) są ci sami użytkownicy, katalogi i pliki mają takie same prawa dostępu. Podłączany zasób to pliki środowiska DOS - tworzone przez program księgowy. Gdy próbuję to zrobić przez smbfs lub smbmount - nie mam wkompilowanej w jądro obsługi smbfs. Próba skompilowania i zainstalowania nowego jądra z obsługą SMBFS kończy się kernel panic(chociaż jest robiona na podstawie oldconfig): VFS: UNABLE TO MOUNT ROOT FS VIA NFS, TRYING FLOPPY. VFS: CANNOT OPEN ROOT DEVICE "VOLGROUP00/LOGVOL00" OR UNKNOWN-BLOCK(2,0) PLEASE APPEND CORRECT "ROOT=" BOOT OPTION; HERE ARE THE AVAILABLE PARTITIONS: 0800 8192 sda driver: sd 0b00 1048575 sr0 driver: sr KERNEL PANIC - not syncing: VFS: UNABLE TO MOUNT ROOT FS ON UNKNOWN-BLOCK(2,0) Cóż to może być, bo specjalistą nie jestem... Na jakiś zagranicznym forum znalazłem info, że smbfs nie jest już wspierane w fedorze - zostało wyparte przez CIFS. Problem dotyczy podłączenia zasobu, o kernel panic napisałem przy okazji, może też czegoś się dowiem. Proszę o odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Próba skompilowania i zainstalowania nowego jądra z obsługą SMBFS Chyba coś przekombinowałeś, bo poniższy komunikat: VFS: UNABLE TO MOUNT ROOT FS VIA NFS, TRYING FLOPPY. świadczy o nieudanej próbie zamontowania głównego systemu plików przez NFS. Tego nie rozumiem... mam problem z podłączeniem zasobu sieciowego samby umieszczonego na komputerze z Gentoo. Gdy montuję na drugim komputerze(z fedorą 6) Dlaczego chcesz współdzielić zasoby pomiędzy dwoma Linuksami poprzez protokół Microsoftu? :lammer: Skorzystaj z NFS... Lekko łatwo i przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onlydust Napisano Kwiecień 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Dzięki za wskazówkę p. Arabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi