Skocz do zawartości

Apache/php + Polskie Ogonki

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że w plikach konfiguracyjnych i nie tylko to co jest za # // itp. to komentarze i wiem też, że to nic nie zmienia ale mimo wszystko fragmenty, które podałem pomogły. Przypuszczam, że cześć z tych linijek jest zbędna ale po co bawić się w sprawdzanie, która linijka jest istotna, a która nie skoro kopiowanie nie boli :) Co do kodowania to sam system Windows z tego co wiem używa iso-8859-2 natomiast wszelkiego rodzaju edytory tekstu (notatnik, word, openoffice itp.) czy edytory przeznaczone dla programistów (ked, bluefish, htmlowiec czy nawet pajączek :P itp. ) używają różnego kodowania. W Windowsie najczęściej albo i zawsze jest to właśnie iso-8859-2 ale oczywiście można to zmienić w ustawieniach każdego z tych programów. Dlatego ja pisząc kod (dotychczas na Windowsie), niezależnie czy to były strony i php czy C++ używałem zawsze kodowania iso-8859-2.

Hmmm... Za moich czasów Windows kodował win-1250. Coś się zmieniło?

cp1250 - tak, Winda posiada to niestandardowe kodowanie jako standardowe ;)

Ale chodzi o to że b.łatwo jest pisać kod w prostym edytorze przy pomocy jakiegoś standardu ISO. Gdyby zainstalować klawiatuę UTF w win. to w prostym edytorze by się "pokrzaczyło", a w ISO jest to bardziej czytelne (ą, ź i ę chyba tylko zmienia na krzaki).