Grafik Napisano Maj 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2008 Witam, Jestem nowy na forum, dlatego po pierwsze chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Mam pewien spory problem i byłbym zobowiązany, jeżeli pomoglibyście mi go rozwiązać. Aktualnie pracuję na Serwerze Netware 5.1, jest na nim umieszczony katalog z programem Dosowskim, końcówki (kilienci) to głównie komputery Windows XP Home i jeden Windows 95 :-). Dysk z Programem jest zmapowany i każdy klient widzi go jako dysk sieciowy. Wyciągnąłem na każdy z komputerów skrót do programu, aby mogło kilka osób pracować równocześnie na tym samym programie. Wszystko było dobrze, ale od pewnego czasu mam straszne problemy z Novellem i licencje się pokończyły, a muszę podpiąć nowych użytkowników, strasznie potrzebuję innego rozwiązania tej sprawy, bo jest to program księgowo magazynowy i chciałbym ustabilizować pracę z nim. Znalazłem informację o Linuxowym rozwiązaniu tej kwestii, czyli oprogramowaniu Samba. Zamieniłbym Novella na Linuksa, niestety jest jedna niepokojąca kwestia, nie znam sie na Linuksie. Pieniędzy firma nie chce wydawać, dlatego szukam darmowego rozwiązania. W związku z tym mam pytanie, czy umieszczając katalog na Sambie program Dosowski będzie działał na końcówkach - Klientach XP Home i win 95 nadal bez problemu, czy Samba ma problem z Dosem? Z pierwszego pytania wynika moje drugie, bardzo bym prosił jeżeli jest to możliwe o jakiś przepis łatwej i szybkiej konfiguracji Samby, ściągnąłem Linuksa Fedora 8, zainstalowałem i na tym skończyły się moje zdolności linuksowe. Oczywiście będę się go uczył w miarę upływu czasu, ale potrzebuję wprowadzić to rozwiązanie lada dzień. Za wszelkie odpowiedzi i pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Maj 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2008 Witaj kolego Informatyku w firmie nie napisałeś co to za program i jakie ma bazy, czy przypadkiem nie korzysta z Btrive/Pervasive i MA chodzić na Novellu itp... jeśli to zwykła magazynówka na DBFach to Samba spokojnie da radę przy założeniu że twórcy systemu nie wymyślili własnego patentu na blokownie rekordów w bazie jeśli tak to zainteresuj sie oplock-ami. Zasoby Samby widoczne są w otoczeniu sieciowym co pozwala na łatwe ich mapowanie pod Windowsami. Reszta [ tutoriale, konfigi, dokumentacja] jak zawsze w googlu Na koniec - wyciąganie ikonek na pulpity końcówek nie powoduje możliwości zbiorowej pracy na bazie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafik Napisano Maj 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 Dzięki za odpowiedź. Bazy na DBFach, także cieszę się, że samba sobie z tym poradzi. W bazie programu są założeni użytkownicy, także do tej pory kilku z nich mogło pracować jednocześnie w programie łącząc się przez skróty. I mam nadzieję również, że i w tym wypadku tak będzie. Może to głupie pytanie, ale ile połączeń w tym samym czasie do zasobu może obsłużyć Samba, w windowsaxh XP jest 10, Home 5, Serwerach NT dużo dużo więcej, a jak wygląda sprawa tym wypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Może to głupie pytanie, ale ile połączeń w tym samym czasie do zasobu może obsłużyć Samba, w windowsaxh XP jest 10, Home 5, Serwerach NT dużo dużo więcej, a jak wygląda sprawa tym wypadku? U mnie działa około 35 klientów samby, każdy z nich mapuje conajmiej 3 dyski z zasobów samby. Serwerek plików i konfigurację samby opartą mam o przykład ze strony banita.pl z własnymi modyfikacjami. Na zasobach samby umieszczone jest około 10 porgramów dosowych na DBF-ach oraz jeden program windowsowy pracujacy w sieci nie wymagający instlacji na kompach (klientach). Do tego profile mobilne i automatyczny backup pewnych elementów koncówek jak pultpit i moje dokumenty na serwer samby (bardzo pryzdatne własnie wczoraj padł totalnie koleżance dysk na kompie załozyłem nowy dysk i zalogowała się po paru minutach synchronizacji danych miała swoje dokumenty i pulpit z serwerka). Serwerk oczywiscie z raide 1 ze wzgledów bezpieczeństwa. Do tego automatyczny backup z serwerka na serwerek kopii zapoasowych w oparciu o rsync. Polecam sambę z całego serca hehe. Działa od 1,5 roku bez zaglądania do niego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafik Napisano Maj 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Dzięki, bardzo no to w tej kwestii uspokoiłeś mnie. Pokonfigurowałem Sambę, umieściłem na niej program dosowy, windows go widzi, ale jest problem - gdy próbuję go uruchomić (program uruchamia się z pliku wykonywalnego exe) pojawia mi się na ułamek sekundy czarne okienko i zamyka. Nie chce załapać program dosowski. Czego może być to wina? Już nawet do katalogu z tym programem nadałem uprawnienia 777, aby zobaczyć czy z tym problem ma dos i wygląda na to że nie. Czy jakoś sambę trzeba specjalnie pod program dosowy konfigurować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Hmm z (_regóły_ → reguły) ORT jakis komunikat zgłaszają programy spróbuj wyedytować plik config.nt w /windows/system32 i wpisz do tego pliku files=180 ale moge sie mylić, zresztą opcja to ustawiasz ilośc plików jakie moze porgram dosowy otworzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafik Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Udało mi się uruchomić ten program - jednakże wyskakuje mi cały czas Błąd Dosu 5, gdy uruchamiam spod windowsa program - oznacza to brak uprawnień do zapisu i uruchamiania tego programu, jak patrzę spod wndowsa na właściwości katalogu z programem widzę iż jest włączony atrybut tylko do odczytu, moje pytanie w związku z tym jak się go pozbyć? Nadałem wcześniej uprawnienia do katalogu z programem Chmod 777, w sambie jest ustawiony parametr do zapisu na yes, nie wiem co mogę jeszcze zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi