urys Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 witam Skompilowałem jądro make all make modules_instal nawet się skompilowało (moze z jakimiś warningami ale nie siedziałem przy tym i nir patrzyłem) Przekopiowałem bzImage do boot jako vlinuz-2.6.5.1-athlon-xp następnie System.map jako System.map-2.6.5.1-athlon-xp dopisałem to jajko w group-ie tylko nie wiem (_z kąd_ → skąd) ORT się bierze taki plik initrd.......img nie wiedziałem (_z kąd_ → skąd) ORT go (_wziąść_ → wziąć) ORT to podkopiowałem ten który juz miałem w /boot z inną nazwą (wiem że to (_napewno_ → na pewno) ORT jest zle ale chciałem spróbować) jak łatwo przewidzieć był kernel panic ( Jak zainstalować to jądro?? jak można odinstalować Gnome bo rpm -e gnome nie działa ( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Wydahjesz polecenie mkinitrd /boot/initrd-2.6.5.1-athlon-xp.img 2.6.5.1-athlon-xp a jak nie wiesz jak dokładnie to wpisz sobie [root@localhost root]# /sbin/mkinitrd usage: mkinitrd [--version] [-v] [-f] [--preload <module>] [--omit-scsi-modules] [--omit-raid-modules] [--omit-lvm-modules] [--with=<module>] [--image-version] [--fstab=<fstab>] [--nocompress] [--builtin=<module>] [--nopivot] <initrd-image> <kernel-version> (ex: mkinitrd /boot/initrd-2.2.5-15.img 2.2.5-15) Tu wszystkoo jest wyjaśnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Równie dobrze, a zdecydowanie szybciej rzecz sie odbędzie, jeśli po 'modules_ install' wklepie się 'make install'. Można restartować komputer i nowe jajko jest do wyboru (ta operacja nie niszczy dotychczasowych wpisów w GRUBie, o co niektórzy jeszcze się obawiają) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 14, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 No i tak zrobiłem [root@urys linux-2.6.8.1]# make install make[1]: `arch/i386/kernel/asm-offsets.s' jest aktualne. CHK include/asm-i386/asm_offsets.h CHK include/linux/compile.h CC arch/i386/mm/highmem.o LD arch/i386/mm/built-in.o GEN .version CHK include/linux/compile.h UPD include/linux/compile.h CC init/version.o LD init/built-in.o LD .tmp_vmlinux1 KSYM .tmp_kallsyms1.S AS .tmp_kallsyms1.o LD .tmp_vmlinux2 KSYM .tmp_kallsyms2.S AS .tmp_kallsyms2.o LD vmlinux AS arch/i386/boot/setup.o LD arch/i386/boot/setup OBJCOPY arch/i386/boot/compressed/vmlinux.bin GZIP arch/i386/boot/compressed/vmlinux.bin.gz LD arch/i386/boot/compressed/piggy.o LD arch/i386/boot/compressed/vmlinux OBJCOPY arch/i386/boot/vmlinux.bin BUILD arch/i386/boot/bzImage Root device is (8, 5) Boot sector 512 bytes. Setup is 4879 bytes. System is 1282 kB Kernel: arch/i386/boot/bzImage is ready sh /usr/src/linux-2.6.8.1/arch/i386/boot/install.sh 2.6.8.1 arch/i386/boot/bzImage System.map "" No module sata_sil found for kernel 2.6.8.1, aborting. mkinitrd failed make[1]: *** [install] Błąd 1 make: *** [install] Błąd 2 [root@urys linux-2.6.8.1]# Ale sie doczepił że nie ma modułu do SATA a ja go mapewno zaznaczałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Być może SATA nie zaznaczyłeś jako modułu (M), tylko jako wkompilowaną część kernela (*). Sprawdź to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 ja po kompilacji nie tworze intrd, tylko zgrywam jadro do katalogu boot i dodaje odpowiednia linijke: np: fragment grub.conf title Fedora Core 2.0 (2.6.8.1) root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.8.1 ro root=/dev/hda8 rhgb quiet title Fedora Core 2.0 (standard) root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.5-1.358 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /initrd-2.6.5-1.358.img i dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Równie dobrze, a zdecydowanie szybciej rzecz sie odbędzie, jeśli po 'modules_ install' wklepie się 'make install'. Można restartować komputer i nowe jajko jest do wyboru (ta operacja nie niszczy dotychczasowych wpisów w GRUBie, o co niektórzy jeszcze się obawiają) Ale tylko jeśli uzywasz źródeł z rpm fedory bo standart kernel niestety nie pójdzie ! make install dodaje wpisy do lilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Chyba mielismy ajkies inne kernele. Odkad pamietam (rok czasu jajko 2.6 ma mozliwosc wydania na koniec polecenia make install i DODAJE wpis rowniez do Gruba, wiem bo sam to zawsze robie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 ... Ale tylko jeśli uzywasz źródeł z rpm fedory bo standart kernel niestety nie pójdzie ! ... A skąd takie wiadomości? Muszę Cię zmartwić, kilka razy kompilowałem źródełka 2.6 z kernel.org i to niekoniecznie w fedorze. Zawsze stosowałem make install i całe szczęście, że nie wiedziałem, że to nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Ja nakładałem łate grsec i niestety nie poszło wiec wole zrobic to sam a jesli można w ten sposób instalować to ja przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dobrze jest też wiedzieć jak to sie robi nie przy pomocy instalatora bo przecież człowiek całe życie sie uczy. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 ... Ale tylko jeśli uzywasz źródeł z rpm fedory bo standart kernel niestety nie pójdzie ! ... A skąd takie wiadomości? Muszę Cię zmartwić, kilka razy kompilowałem źródełka 2.6 z kernel.org i to niekoniecznie w fedorze. Zawsze stosowałem make install i całe szczęście, że nie wiedziałem, że to nie działa Ja ostatnio kompilowałem całe 2.6.5 z kernel.org, zakończyłem instalację make install i działało przez bardzo długi czas. Podobnie robiłem w Slackware. Niby dlaczego miałoby to nie działać? Przecież to polecenie to tylko kilka prostych operacji typu kopiowanie, dopisanie kilku linijek do configów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi