4fakir Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 W ramach dostosowania systemu do własnych potrzeb zwracam się z kolejną prośbą o udzielenie mi rady na pytanie: Jak pozbawić Fedorę możliwości zaglądania w system plików Windowsa jakim jest NTFS, bądź też zablokować montowanie całego dysku, na którym zainstalowany jest Windows (wraz z wszystkimi jego partycjami)? Pragnę podkreślić, że chodzi mi nie tyle o wyłączenie danych opcji, ale pozbawienie systemu danej funkcjonalności. Zdaję sobie sprawę, że jest to precedens, albowiem większość chce, aby Fedorka czytała NTFSy i nie sprawiała w tym temacie problemów. Ja wolę iść pod prąd, gdyż to jest słuszne rozwiązanie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Myślę że wystarczy odinstalować moduły obsługujące NTFS czyli NTFS-3G lub kmod-ntfs Czyli jako root (su - lub sudo) yum remove ntfs-3g kmod-ntfs* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2008 Powinno wystarczyć. Powyższych paczek nie mam i [root@fedora ~]# mount -t ntfs -o ro /dev/sdb1 /mnt/temp mount: unknown filesystem type 'ntfs' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4fakir Napisano Maj 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Powinno wystarczyć. Powyższych paczek nie mam i [root@fedora ~]# mount -t ntfs -o ro /dev/sdb1 /mnt/temp mount: unknown filesystem type 'ntfs' Zgadza się i cel jest osiągnięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi