kml Napisano Luty 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2004 początkowo dla fedorki dałem 15GB miejsca ale zorientowałem sie żę to sporo za dużo tak więc przy reinstalowaniu systemu (linux) odkroiłem połowe a na drógiej połowie zaintalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i mam teraz 7 GB wolnego miejsca i chciałbym to dołączyć do partycji win-a ale nie wem jak ? partition magic nie działa chce to zrobić bez utraty danych które mam na istniejącej partycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2004 Co znaczy "odkroiłem połowe" ? Z tego co pamiętam masz XP - i nawet spod niego widać partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT ... jeżeli jest jakaś partycja której poprostu nie używasz -- nie powinienes mieć problemu z jej uzunięciem (nawet pod XP) i stworzeniem nowego dysku logicznego ... Sprecyzuj najlepiej pytanie i wrzuć nam ewentualnie obraz tablicy partycji .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kml Napisano Luty 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2004 A więc "odkroiłem połowe" znaczy że istaniejącą partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT przedzieliłęm na pół i na jednej partycji zaintalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT a drógą połowe delete i nie ma tam nic żadnej partycji tylko wolne miejsce na dysku przynajmniej tak mi sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2004 A więc \"odkroiłem połowe\" znaczy że istaniejącą partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT przedzieliłęm na pół i na jednej partycji zaintalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT a drugą połowe delete i nie ma tam nic żadnej partycji tylko wolne miejsce na dysku przynajmniej tak mi sie wydaje jeżeli masz "nieprzydzieloną cześć dysku" czyli tzw nie masz utworzonej żadnej partycji .. . to ten obszar powinien być widoczny .... sprawdz to dokładnie ... Xp z całą pewnością to widzi (masz tam możliwość utworzenia partycji) nawet jakbyś miał tam jednak partycję linuxową - jest ona widoczna ,,,, Wspominałeś kiedyś (jak dobrze pamiętam ) iż jesteś zaawansowanym użytkownikiem windowsa ... - to może popróbuj na początek tam ... Jak się zapewne się orientujesz masz w XP narzędzia administracyjne a tam zarządzanie dyskami ... jak nic nie napie....ło Ci się z dyskiem zobaczysz tam obraz (partycję) swojego dysku ... tam też możesz za pomocą myszy utworzć partycję (windowsoską) z niewykorzystanego miejsca ... rzuć ewentualniee screena ... bo coś nie wierzę że "to" gdzieś zgineło powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kml Napisano Luty 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2004 ja wiem ze moge utworzyc nowa, ale ja chce dolaczyc wolne miejsce do partycji a nie tworzyć nową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2004 ja wiem ze moge utworzyc nowa, ale ja chce dolaczyc wolne miejsce do partycji a nie tworzyć nową PartitionMagic, opcja resize/move (jakoś tak - nie pamiętam bo już nie używam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kml Napisano Luty 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2004 to jest opcja menage czy jakoś tak ale nie wiem czy pamiętasz moje problemy z Partition Magic z poprzednich postów :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2004 to jest opcja menage czy jakoś tak ale nie wiem czy pamiętasz moje problemy z Partition Magic z poprzednich postów :? a co pokazuję konkretnie ten Partition Magic??? jak tam chce coś robić ... to nie można kliknąć no (czyt. NIE)?? --- możesz spróbować też tego ---> QTparted (link ) --> ja się co prawda tym nie bawiłem ale Ty możesz pokombinować i podzielić się spostrzeżeniami powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kml Napisano Luty 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2004 co do PM to WCISKAM NIE i sie wylancza. a co do tego programu to chyba spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2004 co do PM to WCISKAM NIE i sie wylancza. a co do tego programu to chyba spróbuje a jak wciśniesz tak? (przypomnij mi bo nie pamiętam ... ) może wtedy będziesz miał dostęp do dysku ... porobisz co tam chcesz a jeżeli rozwali Ci mbr to ewentualnie odpalisz Fedore z cd i przeładujesz lilo czy gruba... Tylko nie pamiętam co Ci tam ten PM robił z tablicą partycji ... ale przecież nie 'kasował partycji (_linuxa_ → Linuksa) ORT'??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kml Napisano Luty 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2004 Gdybyś pamiętał to nie pisał byś mi abym wciskał TAK gdyż kiedyś wcisłem TAK i musiałem fedorcie przeinstalować :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2004 Gdybyś pamiętał to nie pisał byś mi abym wciskał TAK gdyż kiedyś wcisłem TAK i musiałem fedorcie przeinstalować :? Nie, spoko... ja pamiętam... tylko chodziło mi o to, że "nie pamiętam dokładnie" ... a z czym to się wiążę? ... no z tym, iż istnieję możliwość, że nawet jak wciśniesz osławione "TAK" uzyskując dostęp programu do partycji (którą przy okazji szybko przerobisz wedle swojego gustu) nic się wielkiego nie stanie. Nie wiem, co może stać Ci się z dyskiem (jakie masz komunikaty, co robi PM jak się zachowuję grub (czy w ogóle jest) itp.) a na moj gust to PM robi tylko coś z MBR, a jeżeli tak jest, to w sumie nic wielkiego. Tobie w tej sytuacji zostaję tylko ponowne nadpisanie MBR. Tak więc, żeby nie spekulować musiałbym znać szerzej i dokładniej temat... Jak chcesz, to walnij screna z komunikatu PM (w sytuacji jak Ci chce coś robić z dyskiem - nie klikając jeszcze na TAK ). Może to rozjaśni sytuację. Trudno opierając się tylko na przypuszczeniach poradzić coś pożytecznego, tym bardziej, że ja się z tą sytuacją nie spotkałem (windę włączam jedynie w pracy - ale tam nie mam czasu się zastanawiać , no i raz na 2 m-ce w domu jak upgraduje mojemu Słonko win2003 ) Tak więc jak chcesz pociągnąc temat możemy coś pokombinować - tylko dostarcz więcej informacji. W Fedorze (jak zapewne wiesz) jak i w innch dystrybucjach istnieje sposób (banalny) aby dostać się do systemu i ewentualnie "posprzątać (np. nadpisać MBR). Tak więc jak chcesz to działaj a jak nie to nie W rezerwie masz jeszcze linka którego Ci podesłałem w poprzednim poście. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darq Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem (szukałem ale nie mogę znaleź dokładnej odpowiedzi): Mam zainstalowana Fedorę 2, chciałem zmniejszyć partycję / i z niej wygospodarować miejsce na win98. Próbowałem robić to zarówno QTparted, jak i Partition Magic, ale funkcja przesówania i zmniejszania partycji jest niedostępna . Bawiłem się nie raz partycjami i jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym problemem . dysk mam podzielony: hda1 - /boot (ext3) hda2 - / (ext3) hda3 - /swap (swap ) Co może powodować problem? QTparted nie zgłasza żadnych błędów, a Partition Magica jeszcze raz muszę sprawdzić. łączewyrazyszacunku darq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 funkcja przesówania i zmniejszania partycji jest niedostępna . Robisz to na odmonotwanej partycji? Przesuwanie może nie działać, bo są pewne ograniczenia :/ Tu masz opis jak to zrobić → http://www.gnu.org/software/parted/manual/...rted.html#SEC31 Zawsze też zostaje resize2fs, ale potem trzeba samemu zmniejszać rozmiar partycji dysk mam podzielony: hda1 - /boot (ext3) hda2 - / (ext3) hda3 - /swap (swap ) Jeśli nie masz przedpotowego BIOSu, to partycja /boot jest Ci niepotrzebna :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi