Zawiii Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 Mam ogromną prośbę do userów którzy umieją programować w bash. Musze napisać 2 skrypty w bash. Oto pierwsze. Napisz skrypt zamieniający prawa z postaci liczbowej na ich postać symboliczną oraz prawa symboliczne na prawa liczbowe. Zabezpieczenia przed wprowadzeniem błędnych danych mile widziane. I drugie. Napisz skrypt który wyświetli wartość PID i priorytetów dla procesu o nazwie podanej z klawiatury oraz pozwoli na zmianę tego priorytetu. Zabezpieczenia przed głupimi wartościami priorytetu konieczne. Bardzo proszę o szybką pomoc (zadania trzeba na jutro :( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 Co robiłeś przez cały semestr? Nie napiszę ci go ale ściągnij ten pdf PDF z kursem basza bardzo pomocny, zdałem dzięki niemu egzamin. (Do adminów: nie wiem czy można go zamieścić więc proszę o wyrozumiałość.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 O dzięki Ponury, przyda się, bo właśnie miałem w bashu pisać skrypt robiący backup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawiii Napisano Czerwiec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2008 Oki, sorry za to że poszłem na łatwizne i nic sam nie zrobilem. Teraz się poprawiam i mam już tylko prośbe o pomoc w pisaniu do mojego kodu zabezpieczenia przed wpisywaniem głupich żeczy przez (_urzytkownika_ ? użytkownika) ORT. oto mój kod #!/bin/bash echo "*SKRYPT TEN ZMIENIA PRYJORYTET PROCESOW*" echo "***************************************************" echo "PODAJ NAZWE PROCESU KTORY CHCESZ ZMIENIC" echo "****************************************************" read nazwa ps -C$nazwa eo pid,ni echo "CZY NA PEWNO CHCESZ ZMIENIC PRYJORYTET PROCESU $nazwa (T)AK (N)IE ???" read wybor case "$wybor" in "t") echo "PODAJ WARTOSC PARAMETRU $nazwa (od -20 do 20)" read liczba renice -$liczba $nazwa echo "*****************************************************" echo "PRIORYTET PROCESU $nazwa ZOSTAL ZMIENIONY" echo "**************************************************";; "n") echo "KONIEC DZIALANIA PROGRAMU";; *) echo "BLAD WPROWADZANIA DANYCH" esac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi