tomek Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Witam, chciałem się zapytać o 2 rzeczy 1)czy coś się stanie jeśli w opcjach montowania partycji NTFS wpiszę rw zamiast ro ? Czy jak przegram na dysk Windowsowy jakieś pliki to może coś się niedobrago stać wtedy? (Pytam bo na forum znalazłem opis montowania NTFS i tam był opcja ro) 2)jak ustawić automatyczne montowanie tej partycji NTFS przy ładowaniu systemu? 3)czy da się zrobić tak żeby spod Win widzieć (_linuxa_ → Linuksa) ORT? Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 ad 1. Na to pytanie odpowie Ci jakiś ryzykant, czyli nie ja. ad 2. w pliku /etc/fstab dodaj wpis: /dev/hda1 /C ntfs defaults,ro,umask=0 0 0 gdzie /C to przykładowy utworzony przez Ciebie katalog (może być każdy inny np.: /mnt/win) BTW przy instalacji Fedory można przy ustawianiu partycji od razu podmontowac każda partycję. ad 3. Da się - TotalCommander z pluginem ex2fs, oczywiście w trybie do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZSmok Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 ro - to nie jest czasami read only ?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 ro - to nie jest czasami read only ?? No to akurat jest jasne, Tomkowi raczej chodzi oto, ile i jakie szkody sobie narobi zmieniając to na rw, czyli do zapisu. Inna sprawa, że trzeba by jeszcze zmienic opcję w configu kernela, albo użyć modułu(programu?), ktorego nazwa i tak szczęśliwie mi wywietrzała z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Październik 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Witam, a czy oprócz Total Commandera nie ma może jakiejś innej aplikacji? TC jest sharewarem na 30 dni tylko. Bardzo dziękuję i pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aave Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Linux-NTSF-FAQ, tam znajdziesz wszystko odnosnie obslugi partycji ntfs. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 odnosnie programu, umozliwiajacego korzystanie z linuxowych partycji, to polecam explore2fs... dziala sprawnie i bez problemow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi