sebek02 Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 mam pytanko jak sprawdzic numer partycji (fat32) pod linuxem potrzebnego mi do zamontowania dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 nie wiem... ale powiem Ci ze hda = primary master hdb = primary slave hdc = secondary master hdd = secondary slave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 np tak: fdisk -l /dev/hda (zamiast hda mozesz podac inny dysk: hdb, hdc,... itd albo dyski na sata sda,...itd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 wiedzialem ze to tak, tylko zdziwielm sie gdy zobaczylem to: [root@localhost szk]# fdisk -l /dev/hdb bash: fdisk: command not found Nie mam fdiska ? hmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Są dwie możliwości: 1. masz, ale nie masz ustawionej ścieżki w bash 2. nie masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Jak przełaczyles sie na root uzyłeś su czy su - z samym su nie masz scieżek do wszystkego a z su - masz i fdedy fdisk dziala, a jak nie to /sbin/fdisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 proponuje tak: [mynus@mynus mynus]$ whereis fdisk fdisk: /sbin/fdisk /usr/share/man/man8/fdisk.8.gz [mynus@mynus mynus]$ rpm -q --whatprovides /sbin/fdisk util-linux-2.12-18 czyli albo tak: /sbin/fdisk a jak nie masz to doinstaluj pakiet util-linux (hmm, chyba to jest standardowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek02 Napisano Październik 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 problem rozwiazany dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi