Peter_M Napisano Lipiec 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2008 Fedora 9, jajo 2.6.25.11-97.fc.9.i686, KDE 4.0. Zainstalowane są pakiety: ntfs-3g, ntfs-3g-devel, nrfs-config, ntfsprogs, ntfsprogs-devel, ntfsprogs-gnomevfs. Używam 2 dyski: na sda1 jest Windows XP (jako ntfs), na sdb1 jest Fedora 9. Próba zamontowania /dev/sda1 jako partycji ntfs kończy się następującym komunikatem błędu: "$MFTMirr does not match $MFT (record 0). Failed to mount '/dev/sda1': Błąd wejścia/wyjścia NTFS is either inconsistent, or you have hardware faults, or you have a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows TWICE. The usage of the /f parameter is very important! If you have SoftRAID/FakeRAID then first you must activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for the details." Dodam, że przed F9 używałem FC6 z zainstalowanym kmod-ntfs dostosowanym do kernela i partycja ntfs Windows była montowana bez żadnego problemu. Niczego na dysku z Windows nie zmianiałem. Na drugim dysku, gdzie była FC6 zainstalowałem F9 i próba montowania partrycji ntfs kończy się tak, jak wyżej napisałem. Nie posiadam dysków w macierzy RAID. Czy mogę prosić o pomoc? Czy trzeba czekać na ukazanie się kmod-ntfs do mojego jaja (2.6.25.11-97.fc.9.i686) i wtedy problem będzie rozwiązany? Na razie pliku kmod-ntfs do kernela F9 nigdzie nie ma. Proszę serdecznie o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 O kmod-ntfs dla nowych jąder niczego nie wiem, ale spróbuj wykonać co każą In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows TWICE. The usage of the /f parameter is very important! Jeśli nie pomoże zainteresuj się narzędziem ntfsfix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2008 Miałeś rację. Nie przywiązywałem wagi do tego komunikatu błędu bo jak chodziło montowanie ntfs w FC6, to dlaczego nie miałoby działać w F9? Oczywiście pomyliłem się. Gdybym uważnie przeczytał zacytowany przeze mnie komunikat błędu i zrobił to co tam zostało napisane, to tego postu na forum w ogóle by nie było. Wystarczyło na partycji ntfs użyć chkdsk /f, po czym dwa razy z poziomu uruchomionego Windowsa uruchomić komputer ponownie. Wszystko zostało naprawione i partycja ntfs jest zamontowana w /media/Windows. Dziękuję za pomoc i za delikatne zwrócenie mi uwagi, że komunikaty należy czytać. Jeszcze raz dzięki Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi