rafaello20 Napisano Sierpień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2008 witam, pojawił mi się kolejny problem po instalacji samby, Tzn. otoczenie sieciowe działa super, zamapowane dyski z uprawnieniami otwierają się szybko - od "kliknięcia" natomiast problem jest podczas gdy np z klienta otwieram bazę mdb (platnika) baza ma około 50 mb, jej wczytanie trwa około 5 min. Proszę o podpowiedz na co zwrócic uwagę w smb.conf lub co nalezałoby umiescic moj smb.conf: Fedora core 7 samba 3.0.3 #smb.conf [global] workgroup = serwery netbios name = archiwum server string = Serwer printcap name = cups socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY read raw = yes write raw = yes getwd cache = yes printing = cups load printers = yes printing = cups printer admin = @adm log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 map to guest = bad user security = user encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd unix password sync = Yes username map = /etc/samba/smbusers include = /etc/samba/smb.conf.%m winbind use default domain = yes interfaces = 192.168.0.0/255.255.255.0 hosts allow = 192.168.0. 127. os level = 200 domain master = yes local master = yes prefered master = yes time server = yes domain logons = yes logon script = %m.bat logon path = \\%L\Profiles\%U add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Machine Account' -s /bin/false -M %u wins server = 192.168.0.5 dns proxy = no #============================ Share Definitions ============================== [homes] comment = Home Directories browseable = no ; writeable = no create mask = 0711 directory mask = 0711 [netlogon] comment = Network Logon Service path = /var/lib/samba/netlogon guest ok = yes writable = No [platnik] comment = Program platnika - baza path = /home/samba/platnik create mask = 0777 directory mask = 0777 browseable = yes writeable = yes valid users = xx1 admin users = xx1 --------------- Długie listingi wstawiaj między znaczniki [codebox][/codebox] - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 a może sama baza płatnika jest uszkodzona, ja tak miałem z jedną bazą strasznie długo się wczytywała i płatnik mulił jak cholera:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2008 natomiast problem jest podczas gdy np z klienta otwieram bazę mdb (platnika) baza ma około 50 mb, jej wczytanie trwa około 5 min. Proszę o podpowiedz na co zwrócic uwagę w smb.conf lub co nalezałoby umiescic moj smb.conf: Fedora core 7 samba 3.0.3 Moim zdaniem z resztą w officialhowto.pdf na stronie samby też jest napisane iż do plików bazodanowych Excela,Accessa itp trzeba wyłączyć oplocki przyśpiesza to działanie baz i nie robi głupich błędów przy otwieraniu plików przez sporą ilość klientów. Miałem podobny problem z programem ośrodek dopiero ten wpis dla udziału pomógł mi + czyszczenie indexów bazy. veto oplock files = /*.mdb/*.mdx/*.dbf/*.MDB/*.MDX/*.DBF/ Chodzi o to by samba nie zakładała oplocków na pliki z powyższymi rozszerzeniami zanim wprowadzisz to do swojego configa otwórz płatnika zaczytaj jakąś bazę na kilku kompach i wrzuć mi listing smbstatus |grep *.mdb Jeśli by to nie pomogło dodaj jeszcze wpis w udziale [platnik] level2oplocks = no Daj znać czy pomogło i porównaj sobie smbstatus przed zastosowaniem tych wpisów i po oczywiście musisz zrestartować smbd po zapisaniu zmian w smb.conf Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaello20 Napisano Sierpień 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2008 witam, opcja: veto oplock files = /*.mdb/*.mdx/*.dbf/*.MDB/*.MDX/*.DBF/[/code] pomogła, teraz ładowanie bazy trwa błyskawicznie, dzięki serdeczne, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi