Scorpion Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Hey ! mam malutka siec w domu z wlaczonym wifi Wlaczylem filtrowanie MAC na routerze. Lacze sie z siecia z takim samym adresem jak wpisanym w routerze i dziala Chcialem sie polaczyc z siecia z innym adresem niz jest wpisany i oczywiscie nie dziala ale jak zmienilem mac karty wifi to wszystko powinno dzialac, ale laptop nie laczy sie z siecia pomimo zmienionego maca Czy to oznacza ze jakbym mial wlam to nawet po zmianie maca i tak nikt nie dostanie sie do sieci ? Nie ma to dla mnie sensu, bo ciagle slysze ze filtrowanie mac da sie obejsc Wiec nie wiem czemu jak ja zmieniam adres to nie moge sie laczyc z siecia ? Karta Atheros AR5BXB63 THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 ale jak zmienilem mac karty wifi to wszystko powinno dzialac, ale laptop nie laczy sie z siecia pomimo zmienionego maca zmieniles na pierwotny czy jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Sierpień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Więc pytanie brzmi: jak zmieniłeś MAC? Czy jeśli wpiszesz ifconfig [i]interfejs[/i] to wartość HWaddr jest taka jak ustawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Sierpień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Najpierw polaczylem sie z fabrycznym maciem - smigalo Jak zmienilem na inny nie smiga Nawet jak wylacze filtrowanie mac to i tak nie laczy mnie z ta siecia jak zmienie mac na karcie (wylaczylem filtrowanie zeby sprawdzic o co chodzi) Po prostu po zmianie maca na inny niz fabryczny, w ogole nie laczy z siecia (z filtrowaniem czy bez) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Sierpień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Taki efekt wywoluje np. zmiana MAC-a przez ifconfig. Kiedyś to ponoć działało, teraz juz nie. Należy zmienić MAC urządzenia bazowego (zazwyczaj wifi0), a nie tworzonych na nim wiryulanych interfejsów. Ja zmieniam MAC z konsoli (w zasadzie to skryptem, ale na jedno wychodzi) poleceniem ip link set addr nowy_adres_MAC dev wifi0 tak, jak zaleca poradnik madwifi. Można też to zmienić w pliku konfuguracyjnym /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa-twojego-interfejsu>, ustawiając zmienną MACADDR=nowy_adres_MAC. To, co teraz otrzymujesz jest jak najbardziej normalne, przynajmniej na Atherosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi