Skocz do zawartości

Poruszanie Oknem Zawiesza Komputer

xdarkflame

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ma taki dość specyficzny problem, zainstalowałem ostatnio(nawet kila razy) fedorę 9 najpierw 64b potem 32b.

Po instalacji wszystko jest OK, natomiast po updatowaniu systemu pojawi się dość specyficzny problem.

Otóż komputer zawiesza się po tym jak poruszę oknem (gnome - nautilus lub jakikolwiek inny program)

Czasem trzeba trochę pomachać tym oknem, czasem wystarczy mały ruch.

Przez zawiesza rozumiem kompletny zwis kompa, tylko twardy restart pomaga.

Wygląda na to, że to kwestia jądra , bo gdy odpalę z tego domyślnego z CD to wszystko działa dobrze.

Płyta główna gigabyte GA-MA69G-S3H, czyli chipset ATI/AMD 690G z zintegrowanym radeonem X1250.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to poprawić aby móc korzystać z najnowszego jądra, albo choć jakiejś nowszej wersji niż ta z CD ?

A może czekać na nowsze jąderko, tylko są mam wiedzieć czy to rozwiąże mój problem.

To się instaluje menedżer kart, a nie sterownik. Ze sterownikami do (_linuxa_ → Linuksa) ORT jest taki dziwny problem, że jeśli jądro jest za nowe, to już się nie nadaje. A z kartami graficznymi jest cienko, bo trzeba czekać do trzech miesięcy na dobry sterownik. Konfig kompa by się przydał. Z tego co piszesz to update kernela przez yuma robiony był??

To się instaluje menedżer kart, a nie sterownik. Ze sterownikami do (_linuxa_ ? Linuksa) ORT jest taki dziwny problem, że jeśli jądro jest za nowe, to już się nie nadaje. A z kartami graficznymi jest cienko, bo trzeba czekać do trzech miesięcy na dobry sterownik. Konfig kompa by się przydał. Z tego co piszesz to update kernela przez yuma robiony był??

Może się mylę, coś gdzieś czytałem, że się jakiś otwarty sterownik domyślnie instaluje. A w opisie pisze "Xorg X11 ati video driver Fedora 9"

Z brakiem sterowników to chyba kwestia Xorga 7.4 do którego AMD nie raczył jeszcze zrobić sterownika, a nie jądra.

Ale bez 3D mogę spokojnie wytrzymać, więc akceleracja nie jest tak porzebna.

Na zintegrowanym w 780G radeonie HD3200 oraz radeonie 4850 oroblemów (_niema_ ? nie ma) ORT, bo te karty na drugim kompie mam.

Co do konfigu to chyba wszystko co trzeba podałem w pierwszym poście, no może monitor to LCD gateway modelu tera nie pamiętam. Jak coś jeszcze trzeba to pisać, to dodam.

Jak pisałem tylko yum update było.