ziema Napisano Październik 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2008 Witam Chciałbym jakoś zautomatyzować archiwizacje bazy danych postawionej na firebird. Dotychczas robiłem to ręcznie codziennie, ale trochę to bez sensu rozwiązanie. Myślałem nad takimi narzędziami Pybackpack i Areca Backup, co o nich myślicie? Firebirda używamy w firmie do programu RAKSSQL, może ktoś ma jakieś konkretne rozwiązanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Październik 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2008 Witam Dotychczas robiłem to ręcznie codziennie, ale trochę to bez sensu rozwiązanie. Pozdrawiam Ręcznie tzn jak? Kopiowałes plik bazy na CD\DVD. Możesz zaawsze zautomatyzować koopiowanie za pomocą crona i prostego skryptu na inny zasób sieciowy jeśli masz taki dostępny w sieci. Możesz też użyć narzędzia rsync do synchronizacji pliku bazy na innego kompa w sieci. Rozwiązań (_napewno_ → na pewno) ORT jest jeszcze wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziema Napisano Październik 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2008 Skrypt będzie konieczny, bo przed backupem zawsze zatrzymuje usługę firebirda, bo jak tego nie zrobię to często błędy w bazie się robią. A dotychczas kopiowałem po prostu na dysk zewnętrzny lub DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi