Dev Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 Witam Was moi drodzy Na studiach zaczynam programować, narazie jest to Turbo Pascal i tu mam problem. Czy istnieje wersja Turbo Pascal na (_linuxa_ → Linuksa) ORT ? Chodzi mi o taką wersję jak na Windows, czyli żeby miała w sobie kompilator. Chciałbym w domu potrenaować, a tu nie mam na czym. Windowsa (_napewno_ → na pewno) ORT nie zainstaluję bo nawet nie mam na płycie więc to rozwiązanie odpada. P.S: Jeśli jeszcze ktoś rzuci linkiem to będę w siudmym niebie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 http://www.freepascal.org/ - nie tylko dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT i duuużo większe moźliwości niż TP Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 oczywiści, że jest. nazywa się "free pascal compiler". pakiet to fpc. działa pod konsolą. świetnie intergruje się z kdevelop. wiem, że jest też jakieś środowisko free pascala, ale nie wiem jak się nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 wiem, że jest też jakieś środowisko free pascala, ale nie wiem jak się nazywa. Lazarus: http://www.lazarus.freepascal.org/ wygląda prawie jak Delphi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Październik 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 A czy jest gdzies wersja rpm na Fedore 2 ? Bo na rpm.pbone.net nie ma P.S: Czy można uruchomić Turbo Pascal na windowsa pod Wine (lub innym emulatorem). Jeśli tak to proszę o jakieś porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 http://sourceforge.net/project/showfiles.p...?group_id=89339 Pod FC2 działa wyśmienicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Październik 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 (edytowane) Panowie zainstalowałem Wine i próbuje odpalić turbo pascal wgy wpisuję: wine C:\\Program\ Files\\TP\\BIN\\turbo.exe to otrzymuję: [jacek@dev jacek]$ wine C:\\Program\ Files\\TP\\BIN\\turbo.exe fixme:font:WineEngCreateFontInstance just using first face for now Warning: unprotecting the first 64KB of memory to allow real-mode calls. NULL pointer accesses will no longer be caught. fixme:int:DOSVM_Int33Handler Position mouse cursor fixme:int:DOSVM_Int10Handler Get Font Information - Not Supported Turbo Pascal Version 7.0 Copyright (c) 1983,92 Borland International err:int:DOSVM_Int33Handler int33: unknown/not implemented parameters: int33: AX 0015, BX 0000, CX 0000, DX 0010, SI 0000, DI 0000, DS 0ffe, ES 0040 Internal error 254 at 011A:1A2C. plikiem konfiguracyjnym /etc/wine/conf się nie bawiłem. Jest on defaultowy Pomożeci mi odpalić Turbo Pascal ? P.S: Cały dysk mam na ext3 Edytowane Październik 23, 2004 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Może powinieneś raczej próbować pod DosBoxem?? W dalszym ciągu propnuje zainstalować FPC, jest w 99% zgodny z TP a powoduje mniej problemów. Ma dużo większe możliwości (objekty, przeciążanie operatorów), dzięki bibliotece FCL zachowuje dużą zgodność z Delphi (ukazuje się coraz więcej komponentów działających pod VCL i FCL). Zobacz sobie na usenecie: najlegiej grupy: pl.comp.lang.pascal pl.comp.programming pl.comp.os.linux.programowanie Znajdziesz tam dużo informacji na ten temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Październik 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Dzięki za pomoc, Turbo Pascal odpalony na DosBox'ie Tutaj jest opis http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=3&show=98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi