manxx_hunter Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 Instalowałem FC2 poszła dobrze. Miałem tylko mały problem, w czasie montowania dysków widowsa nie mogłem sprawdziać numeru hd?? gdyż do tego służy fdisk. Po wpisaniu w terminalu jako root otrzymywałem komunikat : bash: fdisk : command not found Poradziłem sobie z tym bez fdiska, ale chciałbym wiedzieć dlaczego go nie ma. Czyżby nie został zainstalowany ? Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 a moze nie masz sciezki dosepu? sprobuj tak: whereis fdisk a potem wpisz polecenie podajac wczesniej sciezke dostepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Październik 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Działa wielkie dzięki, ale czy teraz przy każdym wywołaniu fdisk'a trzeba będzie wpisywać całą ścieżkę dostępu. Napisał mi że jest w /sbin/fdisk . Czy jest możliwość wpisania mu gdzie tej ścieżki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookash_x Napisano Październik 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 jak sie logujesz jako root to spróbuj su - hasło: ******** i juz nie powinieneś mieć problemów ze ścieżkami pozdro: wookash_x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Czy jest możliwość wpisania mu gdzie tej ścieżki ? tak jest, w pliku .bash_profile (nazwa zaczyna sie od kropki, plik ukryty) te plik znajduje sie w kazdym katalogu uzytkownika (roota tez), i po zalogowaniu sie jako pierwszy ustala potrzebne zmienne jest linijka ktora okresla sciezki dostepu i wyglada ona mniej wiecej tak: PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin:/usr/sbin zmodyfikuj ja tak jak chcesz (po ponowynym zalogowaniu sie bedzie ustalona sciezka dostepu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Październik 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Dopisałem ścieżkę do tego pliku, nadal nic nie daje, dopiero po wpisaniu jako root su - działa tak jak mówił wookash_x , chyba że ja cos robię nie tak. Wielkie dzięki za wsparcie POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2004 Dopisałem ścieżkę do tego pliku, nadal nic nie daje, dopiero po wpisaniu jako root su - działa tak jak mówił wookash_x , chyba że ja cos robię nie tak. Wielkie dzięki za wsparcie nie, sciezka bedzie dzialac po ponownym sie zalogowaniu, i zmiana musi dotyczyc pliku .bash_profile u usera i roota ja tak mam i nie używam su -l, ale każdy różnie lubi, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi