samba Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Witam Chciałbym wiedzieć czy komuś pokazał się następujący błąd i jest to problem związany z tym że dysk za jakiś czas może paść czy to tylko problem programu smartctl ?? Na konsoli zauważyłem mam następujący błąd: "Unknown SCSI command 0x85 to cache service ! Program smartctl is using a deprecated SCSI ioctl please convert it to SG_IOGDT-HA Unknown command 0x085 to cache service !" smartctl -all /dev/sda pokazuje mi [root@serwer mail]# smartctl --all /dev/sda smartctl version 5.37 Device: Intel Host Drive #00 Version: scsiModePageOffset: response length too short, resp_len=13 offset=12 bd_len=8 >> Terminate command early due to bad response to IEC mode page A mandatory SMART command failed: exiting. To continue, add one or more '-T permissive' options. Mam macierz raid 1 (mirroring dwa dyski) na sprzętowym kontrolerze INTELA prawdopodobnie dlatego smartclt nie potrafi odczytać stanu dysków ?? polecenie smartclt -H /dev/sda pokazuje SMART Health Status: OK Więc niby z dyskami (macierzą jest ok ??) Czy program smartctl potrafi odczytać parametry dysków w raid 1 ? Jak sprawdzić w FC7 czy dyski są naprawdę ok ?? I czy jest jakaś komenda pokazująca kontroler czy zostaje tylko dmesg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Z tego co google wypisuje widzę, że smartctl raczej będxzie miał problemy ze sprzętowym RAIDem. Jakie to sa dyski, SCSI, SATA IDE? Sporo kontrolerów ma własne logi zdarzeń, jeżeli jest takamożliwość tam powionieneś znaleźć informację o błędach odczytu/zapisu i ew uszkodzonych sektorach. Jeżeli nie to mozna skorzystać z oprogramowania producenta, ale to niestety oznacza niedostępność serwera w czasie testu (ok 20min do 1h). Zakładam, że proste fsck nie raczej nie załatwi sprawy (tytułem RAID) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Listopad 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2008 Z tego co google wypisuje widzę, że smartctl raczej będxzie miał problemy ze sprzętowym RAIDem. Jakie to sa dyski, SCSI, SATA IDE? Sporo kontrolerów ma własne logi zdarzeń, jeżeli jest takamożliwość tam powionieneś znaleźć informację o błędach odczytu/zapisu i ew uszkodzonych sektorach. Jeżeli nie to mozna skorzystać z oprogramowania producenta, ale to niestety oznacza niedostępność serwera w czasie testu (ok 20min do 1h). Zakładam, że proste fsck nie raczej nie załatwi sprawy (tytułem RAID) Wiesz myślę że chyba raczej to wina programu smartctl który używa jakieś przestarzałej komendy lub sposobu dostępu do dysków wskazywałby na to błąd "Unknown SCSI command 0x85 to cache service ! Program smartctl is using a deprecated SCSI ioctl please convert it to SG_IOGDT-HA" Tylko nie za bardzo rozumiem co skonwertować i jak ?? W syslogu nie mam żadnych błędów odczytu/zapisu tak samo w logach audit samby. Dziwi mnie też wyjście polecenia smartctl -H /dev/sda smartctl version 5.37 [i386-redhat-linux-gnu] Copyright (C) 2002-6 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ SMART Health Status: OK Na /dev/sda jest raid 1 złożony z 2 dysków SATA WD Raptor 150GB 1000RPM Natomiast wyjście dla /dev/sdc (zamontowanego pojedyńczego dysku poza macierzą ) wygląda tak : smartctl -H /dev/sdc smartctl version 5.37 [i386-redhat-linux-gnu] Copyright (C) 2002-6 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF READ SMART DATA SECTION === SMART overall-health self-assessment test result: PASSED Jak widać ta sama komenda dla macierzy i dla pojedyńczego dysku SATA daje inne wyjście dlaczego ?? Czy też macie tak samo ? Może ktoś zwas pokazać swoje wyjścia dla macierzy i pojedyńczego dysku SATA ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi