Patryk007 Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Mam nastepujacy problem, po jednym z uruchmien komputera, co sie stalo z sesjami, wiec uruchomilem komputer jeszcze raz. P tej operacji cos sie namieszalo z uprawnieniami userow do danych plikow, np. mam katalog uzytkownika bartek i uprawnienia do jego katalogu i wszystkich podklatalogów i plikow w nim zawartych ma uzytkownik piotrek, a powinien byc bartek wlascicielem i wlascicielem grupowy i teraz jak zmienic wlasciciela i wlasciciela grupowego tego katalogu i plikow w nim zawartych za jednym zamachem, bo nie chce mi sie pokolei zmieniac atrybutow kazdego z osobna pliku, jak userzy maja spokojnie po 2000 plikow kazdy. Wiec moje pytanie jak zmienic wlasciciela katalogu i podkatalogów naraz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Wlasciciela pliku zmieniasz poleceniem chown (wiecej w man chown lub pinfo chown), a uprawnienia poleceniem chmod, np.: chmod o-wr costam.txt to zabierze uprawnienia do pliku costam.txt "innym" uzytkownikom. Jesli chodzi o zmiane praw wszystkim plikom naraz, to mysle ze powinno wystarczyc cos takiego: chmod [opcje] /home/user/* wiecej z pewnoscia dowiesz sie w man (lub tez w pinfo)- powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk007 Napisano Październik 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Nie pomogly te polecenia, nadal te podfoldery maja innego usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 miałeś poczytać o opcjach - interesująca Cię opcja to "-R" - czyli działanie na podforderach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk007 Napisano Październik 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Dziekuje za zainteresowanie, juz sobie poradziłem. Najpierw próbowalem opcji podanych wczesniej, nie wchodziło, wiec napisalem ze nadal nic i wtym momencie dostalem odpowiedź na grupie dyskusyjnej chown user:grupa -R katalog I to podziałało, dlatego przyszedem powiedziec, ze juz po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi