pioszura Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Witam. Gdy chcę odmontować urządzenie - dysk twardy lub PenDrive piszę : [root@localhost root]# umount /dev/hdb2 Wyskakuje : umount: /mnt/win2: device is busy umount: /mnt/win2: device is busy żadne okno ani aplikacja nie korzysta z dysku. Co zrobić żeby "wymusić" odmontowanie urządzenia jeśli jest używane, albo jak sprawdzić przez co jest używane? Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Próbowałeś killall -9 /mnt/win2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioszura Napisano Październik 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Nie działa ! Proóbwałem na flash-disku (pen-drive) bo o to głównie mi chodzi : Monowanie : [root@localhost root]# mount /dev/sda1 /mnt/flash Następnie : [root@localhost root]# killall -9 /mnt/flash /mnt/flash: no process killed I przy odmonowywaniu : [root@localhost root]# umount /dev/sda1 umount: /mnt/flash: device is busy umount: /mnt/flash: device is busy Niestety nie działa, proszę o dalszą pomoc. P.S. Próbowałem jeszcze tak : [root@localhost root]# killall -9 /dev/sda1 Niestety, dalej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Pokaże Ci to obrazowo (flasdrive nie chce mi chodzić, podpiąłem aparat). Lecimy po kolei (na konsoli jako root): # umount /mnt/camera umount: /mnt/camera: device is busy umount: /mnt/camera: device is busy czyli to co masz, trzeba sprawdzić jaki proces blokuje aparat # lsof | grep camera fam 3692 the_structorr 55r DIR 8,1 8192 1 /mnt/camera fam 3692 the_structorr 56r DIR 8,1 16384 4 /mnt/camera/dcim fam 3692 the_structorr 57r DIR 8,1 16384 6 /mnt/camera/dcim/100olymp fam 3692 the_structorr 58r DIR 8,1 16384 2 /mnt/camera/.Trash-the_structorr jak widać jest to fam (najczęściej jest to fam), znajdźmy numer procesu # ps ax | grep fam 3692 ? S 0:31 fam 5897 pts/2 R 0:00 grep fam czyli 3692, teraz już tylko # kill 3692 # umount /mnt/camera u mnie poszło, spróbuj u siebie Pozdrawiam UPDATE fam 3692 the_structorr 55r DIR 8,1 8192 1 /mnt/camera przecież TU jest nr procesu, ale ze mnie lama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioszura Napisano Październik 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2004 Wielkie dzięki! Działa mi nawet bez znajomości numeru procesu. Poprostu : killall fam Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2004 jak widać jest to fam (najczęściej jest to fam) Całe szczęście, że się tego w FC3 pozbyli na rzecz programu gamin :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakiet Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 A umnie nie ma zadnego procesu (zadnego ktory pokazuje sie po przez ps -ax) ktory blokowal by odmontowanie a nadal dostaje komunikat Drivr is busy! Co moze byc jeszcze przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 A co Ci wyrzuca po lsof | grep zasob ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 A umnie nie ma zadnego procesu (zadnego ktory pokazuje sie po przez ps -ax) ktory blokowal by odmontowanie a nadal dostaje komunikat Drivr is busy! Co moze byc jeszcze przyczyna? moze taka ze jestes w katalogu na dysku ktory chcesz odmontowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Można jeszcze umount -l /dev/... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakiet Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Witam ponownie:) Przepraszam ze nie odzywalem sie przez tak dlugi czas. Powod jest banalny - wyjechalem na pare dni:) Wracajac do mojego problemu, moze warto bylo by napisac, ze nie jest to regula ze zawsze przy probie odmontowania urzadzenia dostaje device is busy . Tylko raz na jakis czas Co do porady Perla - (_napewno_ → na pewno) ORT nie probuje odmontowywac partycji czy tez urzadzenia znajdujac sie gdzies w zasobach urzadzenia, co do pozostalych informacji i postow ustosunkuje sie do nich jak tylko wystapi podobny blad. Narazie dzieki i pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi