twoface Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Mam macierz zewnętrzną po SCSI podłączoną do serwera z Redhatem 4. Cała macierz jest zrobiona jako jedna partycja 6TB za pomocą parted i ma flagę LVM. Następnie zrobiłem jedną volgrupę dla całej tej partycji i wydzieliłem część z niej na Logical Volume. I teraz zasadnicze pytanie czy jak system padnie tzn spali mi się serwer łącznie z dyskami, a podłącze macierz zewnętrzną do innego serwera oczywiście z linuxem, czy nie będzie problemu żeby odczytał tego lvma i dane z Logical Volume? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Mam macierz zewnętrzną po SCSI podłączoną do serwera z Redhatem 4. Cała macierz jest zrobiona jako jedna partycja 6TB za pomocą parted i ma flagę LVM. Następnie zrobiłem jedną volgrupę dla całej tej partycji i wydzieliłem część z niej na Logical Volume. I teraz zasadnicze pytanie czy jak system padnie tzn spali mi się serwer łącznie z dyskami, a podłącze macierz zewnętrzną do innego serwera oczywiście z linuxem, czy nie będzie problemu żeby odczytał tego lvma i dane z Logical Volume? Męczyłem się z tym kiedyś okrutnie, czy o to chodzi? http://www.brandonhutchinson.com/Mounting_...LVM_volume.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Grudzień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 No ale czy nowy system znajdzie w ogóle ten volume group, czyli czy po podłączeniu dysku z LVM pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT który wcześniej nie "znał" tego dysku znajdzie się z automatu /dev/nazwa_VolGroup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 No ale czy nowy system znajdzie w ogóle ten volume group, czyli czy po podłączeniu dysku z LVM pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT który wcześniej nie "znał" tego dysku znajdzie się z automatu /dev/nazwa_VolGroup Nie wiem, czy znajdzie z automatu, zawsze montowałem ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi