patryk_f Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Obserwuję mojego kompa i zauważyłem że ma in mnóstwo pracy związanej z przenoszeniem danych do swap i z powrotem na dysk twardy Naszedł mnie pewien pomysł : czy istnieje możliwość umieszcznia partycji swap na stale dołączonej pamięci typu pendrive dołączonej do usb lub portu sata. Pamięci tego tupu są z dnia na dzień coraz tańsze a na pewno szybsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Technicznie jest to możliwe, jednak pamięci Flash nie są przystosowane do takiej pracy. Owszem dostęp do komórek pamięci jest dużo szybszy niż w przypadku dysków talerzowych, jednak jak mówi wikipedia: By można było zapisać komórkę pamięci flash, należy ją wcześniej skasować. Nie jest możliwe ponowne zapisanie danych do już zapisanej komórki. Jakkolwiek można odczytać i zapisać dowolną komórkę pamięci, to operacja kasowania umożliwia skasowanie tylko całych bloków komórek. Nie można skasować pojedynczej komórki. Z tego powodu zapis danych nie jest w pełni swobodny. Pamięci te umożliwiają odczyt i zapis dowolnej komórki, ale już nie swobodne kasowanie i nadpisanie zawartości. W partycji wymiany dokonuje się wiele operacji a to powoduje konieczność przepisywania kopii plików w inne miejsca tak aby można było skasować konkretny blok komórek. Operacja kasowania jest bardzo czasochłonna w pamięciach flash. Dodatkowo pamięci flash wytrzymują niewiele cykli kasowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdarkflame Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 A może lepiej dokupić pamięci ram, która jest teraz bardzo tania a poprawa pracy będzie znaczna, jeśli brakuje pamięci. Co do pamięci flash to może i mają duży czas dostępu, ale transfery wciąż odbiegają od standardowych dysków, zwłaszcza odczyt. Oczywiście chodzi mi o pendrivy a nie dyski z pamięcią flasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi