Stark Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Witam. Mam następujący problem Postawiono przedemną zadanie wystawienia serwera DHCP który będzie rozdzielał adresy na 4 podsieci.\ dowiedziałem się ze takie coś można rozwiązać za pomocą pakietu bodajże relay-agent or smth like that . Tylko tam opisali sytuacje że w każdej z tych podsieci będzie jeden taki komp wystawiony z tym pakietem Wszystkie stacje będą działać na Wind XP prof albo 2003 tylko serwer DHCP na (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Czy jest możliwe takie wykonanie aby tych dodatkowych komputerów pośredniczących nie było np. przez virtualizację. I czy będzie mi potrzebne zapakować 4 karty sieciowe. podsieci to : 172.16.x.x Byłbym wdzięczny za podpowiedź kogoś kto już takie coś robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Nie rozumiem w czym problem jest - konfigurujesz kartę sieciową i 3 aliasy z adresami różnych podsieci konfigurujesz odpowiednio dhcp-server i po wszystkim Pod warunkiem że wszystkie podsieci są dostępne z tego switcha do którego jest wpięta ta karta sieciowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stark Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Już zdążyłem to sobie na spokojnie sam opracowac ale dzięki za odp. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi