Muniek1 Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 Witam! Myślę, że to nie duży problem ale jako iż jestem perfekcjonistą mi to przeszkadza Otóż problem wygląda następująco. Wszystko działa prócz tego że... zaraz po włączeniu przyciskiem power jest czarny ekran i komputer mieli 5 razy stację dysków dvd i chyba hdd. Po tym wymieleniu następuje PIK i wszystko dalej już gra. Co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam, że mam zasilacz porządny amacroxa 500W. Oglądałem bios jednak jest tam tyle dziwnych opcji (przygotowanych przez gigabyte) że się w tym gubię. Jedyne co przykuło mi uwagę jest Standart bios features -> IDE 0 Master mam Dysk Samsunga i pod IDE 4 Slave mam stację DVD. Może trzeba przepiąć jakieś kabelki? Mam go oddać do serwisu? Pozdrawiam i licze na waszą pomoc, po raz kolejny ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Styczeń 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 System się uruchamia, więc w czym problem? Może to self-test biosu i wykrywanie urządzeń tak się na tej płycie objawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 System się włącza. Nie wiem zawsze miałem płyty MSI... /edit Ma ktoś jeszcze coś do powiedzenia w mojej sprawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 ustawienia w bios wyjaśni (prosto z google.pl) link do manuala tej płyty: http://ee.giga-byte.com/products/mb/manual...p43-s3l_10.html od razu też powiem że należy zajrzeć do wersji angielskiej przestudiować i popróbować, bowiem już na 1 rzut oka trafiamy na opcję Delay For HDD (Secs) Allows you to set a delay time for the BIOS to initialize the hard drive as the system boots up. The adjustable range is from 0 to 15 seconds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Niestety to nie Delay for HDD Mam ustawione standartowo na 0. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Teraz jestem pewien że mieli się tylko stacja dysków (jakaś lite-on DVD z light scribe). Ja dalej studiuję manuala. Jeżeli będziecie przeczuwać coś... cokolwiek piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 sądzę, że nie da się obejść tego problemu- komp oczekuje na odpalenie się dvd a ono pewnie robi swojego post'a i np jak u mnie na rozruchu kręci na pusto silniczkiem itp. No chyba że wyłączysz w biosie stację DVD, ale nie o to chodzi. Próbowałeś czy różnicę zrobi czy w stacji DVD będzie nośnik czy nie? Spróbuj odłączyć fizycznie DVDi spr. czy będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 U Ciebie to samo? Z płytą idento. Spróbuję odłączyć fizycznie napęd. Dzięki! Jeżeli macie jakieś pomysły wypowiadajcie się dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 płyta inna ale problem podobny, o dziwo zauważyłem go dopiero po przesiadce na nowy sprzęt (płyta bodajże p5E-sli wcześniej coś pod durona 1800 miałem) mi to nie robi takiej różnicy żebym analizował to głębiej, ale życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Jak już powiedziałem - jestem perfekcjonistą Dzięki Ci za pomoc i pokrzepienie ducha! Jak sam się coś dowiem to dam znać. Miałem tyle perypetii z tym nowym kompem, że jestem przewrażliwiony chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi