Skocz do zawartości

[c] Duży Problem Z Wyciekiem Pamięci

morsik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Oto kod (specjalnie na wklej.org, aby były numery lini i kolorowanie): http://wklej.org/id/38207/

Mam dość duży problem z wyciekiem pamięci w jack_meterze którego sam troche przerobiłem. Gdzie leży problem znalazłem, a są to linie 387, oraz 393 (te zawierające funkcję jack_port_get_connections).

Pamięc jest tam przydzielana, ale nie jest zwalniana, w efekcje czego program po 5 minutach potrafi zjeść nawet 3% RAM z mojego dostępnego 1GB. Tuż po uruchomieniu program zużywa 0.1% pamięci.

Moja znajomośc C/C++ zbyt duza nie jest, więc bedę wdzięczny jeśli ktoś podrzuci działający fragment kodu, który będzie usuwał wynik tej funkcji z pamięci.

Z góry dzięki.

nie widze abyś obiekt który zwalniasz tworzył operatorem new, być może w tym jest problem. Możesz też sprobować zamiast free użyć delete, nie korzystałem nigdy z tych bibliotek, więc tylko sugeruję

p.s. C i C++ troszkę się róznią, zacząlem pisać o C++, w C spróbuj korzystać z operatora malloc

Niestety, ale się nie udało, próbowałem tak:

malloc(client_status = jack_port_get_connections(input_port)[0]);

a potem:

free(connected_clients);

ale niestety program sie wyawla od razu.

Próbowałem także:

char *ptr1;
// ... //
            ptr1 = malloc(client_status = jack_port_get_connections(input_port)[0]);
// ... //
        free(ptr1);

Jednak i to nie działa.

zapomniałem wspomnieć że złe uzycie free, czyli dwa lub więcej razy też powoduje wycieki pamięci, z ciekawości poszukam jak to jest z tablicami wielowymairowymi w klasycznym C

a co do Twojego ostatniego kodu, to mallock powinien wyglądać tak malloc(rozmiar pamięci) bo w tym co podałeś to w mallocu przypisujesz po prostu jedną wartość

Jak już wspomniałem programowania cały czas się uczę, a i raczej jestem nastawiony na C++, a to jest w C (taki było oryginał to tak zostawiłem).

Patrząc na man 3 free zauważyłem, że malloc jako argument bierze wielkość, ale właśnie nie wiedziałem jaką wielkość tam podać, więc próbowałem tą zmienną.

w tym kodzie który podałeś:

malloc(client_status = jack_port_get_connections(input_port)[0]);

komputer mógł i pewnie zinterpretował to tak:

nowa wartość client_status to od teraz jack_port_get_connections(input_port)[0], operacja przebiegła bez zarzutu więc to jest wartość true i mógl tutaj (w nawiasie) byle co wstawić, nawet 1;) jeśli ta wartość jack_port_get... jest stała to zobacz jaką ma wielkość operatorem sizeof.

To takie małe uwagi, powodzenia dalej z programem :)

Jeżeli faktycznie przyczyną są linie o których napisałeś to problem jest w pliku w którym jest definicja funkcji jack_port_get_connections, nigdzie w podanym pliku nie ma alokacji za pomocą malloc. Jeżeli w tej funkcji jest dynamiczna alokacja to musisz podejrzeć jak jest wykonnana i usunąć to co powstało. Być może musisz zadziałać free na każdym z elementów, ale musisz wiedzieć ile ich jest - zapewne chodzi o tę liczbę zwracaną przez jack_port_connected(input_port)

To wszystko oczywiście to wróżenie z fusów bo trzeba poprostu zobaczyć na kod.

jeśli ta wartość jack_port_get... jest stała to zobacz jaką ma wielkość operatorem sizeof.

funkcja ta zwraca char**, sizeof na wskaźniku pokaże 4

ps.

const char** jack_port_get_connections ( const jack_port_t * port )

Returns:

a null-terminated array of full port names to which the port is connected. If none, returns NULL.

The caller is responsible for calling free(3) on any non-NULL returned value.

Czyli faktycznie należałoby zwolnić pamięć!

To wszystko oczywiście to wróżenie z fusów bo trzeba poprostu zobaczyć na kod.

Kod czego? Przecież kod do mojego programu podałem, a do JACKa do raczej żaden problem też zobaczyć...

Czyli faktycznie należałoby zwolnić pamięć!
To to wiem i ja... ale jak i gdzie?

Kod czego? Przecież kod do mojego programu podałem, a do JACKa do raczej żaden problem też zobaczyć...
Akurat kodu nie znalazłem, za to jest dokumentacja: http://jackaudio.org/files/docs/html/jack_8h.html z której w poprzednim poście wkleiłem cytat. (warto czytać!)

To to wiem i ja... ale jak i gdzie?

na pewno warto zwolnić pamięć przed wywołaniem funkcji w linii 393, sprawdzając wcześniej czy nie jest pusty wskaźnik. I ewentualnie po wyjściu z pętli przed zakończeniem programu.