najemnik Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Czy ktos mnie poinformuje , dlaczego podaje sie strefy czasowe skoro (przynajmniej u mnie) fedora nie zmienia czasu automatycznie (nie mam windowsa , ale pamietam , ze on zmienial czas i informowal mnie o tym - a w fedorze musialem dzisiaj zmienic czas recznie) To nie jest moj zyciowy problem , ale ciekawi mnie taki drobiazg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arwil Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Win zmieniał automatycznie (chociaz sie pytal o zgode) ale wydaje mi się ze to zalezy od rodzaju strefy czasowej jaka wybiera się przy instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Ustaw synchronizacje z serwerem czasu, to nie będziesz musiał następnym razem zmieniać ręcznie. Serwer taki to np. ntp.task.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profit Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Win zmieniał automatycznie (chociaz sie pytal o zgode) ale wydaje mi się ze to zalezy od rodzaju strefy czasowej jaka wybiera się przy instalacji Tak ale tylko na Win98 98 NT. XO zmienia automatycznie. No właśnie dziwne że Linux Fedora nie zmienia czasu automatycznie, mimo że przy instalacji wybrałem tą opcję ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Hmm, nie jestem pewien, ale zdaje mi sie, ze wystarczy zaznaczyc opcje "Zegar systemowy uzywa UTC" we Wlasciwosci Daty/Czasu -> Strefa czasowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 wystarczy zaznaczyc opcje "Zegar systemowy uzywa UTC" we Wlasciwosci Daty/Czasu -> Strefa czasowa. Nie sprawdzałem, ale chyba masz rację :-) http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&n...iwice.pl#link43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Moim zdaniem to chyba dobrze że linux nie cofa do tyłu o godzine zegara......... chociaż sam nie wiem jak system zmienia czas..... ale chyba sprawdza jaka jest data i jak jest 31 października to przestawia zegar o godzine do tyłu.... i wyobraźcie sobie że ma ktoś 3 systemy i każdy sprawdzi date i przestawi o godzine do tyłu zegar........ łącznie cofneło by o 3 godziny........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 A ja we właściwościach daty i czasu włączyłem sobie synchronizację z NTP: vega.cbk.poznan.pl i zawsze mam aktualny czas Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 a UTC to nie jest czas uniwersalny, ten z Greenwich ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2004 a UTC to nie jest czas uniwersalny, ten z Greenwich ?? http://en.wikipedia.org/wiki/Utc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi