vip13 Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Sciagnalem Irssi z Irssi.org jako archiwum tar.gz . Sprobowalem zainstalowac w (_sposub_ → sposó ORT nastepujacy: tar -zxvf irssi.0.8.9.tar.gz po wypakowaniu cd irssi.0.8.9.tar.gz; ./install i tu sie zaczal klopot Wyskakuje komunikat: bash: ./install: Nie ma takiego pliku ani katalogu nie wiem o co chodzi i prosze o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 W katalogu powinien być jakiś plik 'README' lub 'INSTALL' - zobacz czy najpierw nie powinieneś dać ./configure potem ./make i na końcu ./install lub ./make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Raczej: # ./configure # make # make install Oczywiście wszystko w katalogu ze źródłami. Jeśli zrobisz # ./make to wyświetli się że nie takiego pliku ani katalogu (bo go tam nie ma, jest w katalogu /usr/bin/make) jest tam Makefile z którego program make korzysta. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arwil Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Sprawdz dokładnie zawartość katalogu np przy sterach Eagle-usb przed ./configure trzeba było dać ./autogen.sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Listopad 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 nie wiem czy o to chodzi ale w katalogu po wypakowaniu jest plik plik INSTALL i install.sh pobowalem oba i nic nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arwil Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 chyba trzeba tylko wykonać 1 komendę ./Install.sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2004 Raczej: # ./configure # make # make install Oczywiście wszystko w katalogu ze źródłami. Jeśli zrobisz # ./make to wyświetli się że nie takiego pliku ani katalogu (bo go tam nie ma, jest w katalogu /usr/bin/make) jest tam Makefile z którego program make korzysta. Pozdrawiam Oczywiście, biję się w piersi. Czyba wpatrywałem się w ./configure i tak bezmyślnie palcowałem po klawiaturze z ./ :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelong Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 Bardzo często jest ten problem, bo np domyslnie nie masz uprawnien do tego katalogu. Zmieniasz to : chmod 777 * da wszystkim uzytkownikom wszystkie prawa dla katalogu, w ktorym jestes. Wtedy juz nie powinno byc problemu z ./install Poza tym uzywaj TABa. Pzd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evlin Napisano Listopad 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2004 Czesc, rowniez mam problem z instalacja irssi, robie wszystko jak trzeba natomiast juz po make install odpalam irssi i pisze ze nie ma takiego pliku, bo faktycznie nie ma no ale to bylo w wersji 9 natomiast po zainstalowaniu wersji 0.8.5 wyskoczyl mi blad : naruszenie ochrony pamieci (core dumped), jezeli ktos wie o co kaman w tym to prosze o pomoc, z gory dziekuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 wyskoczyl mi blad : naruszenie ochrony pamieci Moze to pomoze: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...ochrony+pamieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi