Skocz do zawartości

Logon Hours Po Zmianie Czasu Na Letni Godziny Nie Zmieniają Się

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś miał podobny problem z sambą i bazą użytkowników tdbsam (w której trzymane są min takie parametry użytkowników jak godziny logowania, dozwolone komputery-logon workstation itp) otóż po zmianie czasu z zimowego na letni userzy nie mogli zalogować się (dozwolone godziny logowanie 8:00-16:00 od pon do piątku).

check_ntlm_password:  Authentication for user [kowalski] -> [kowalski] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS

Trzeba było cofnąć czas -1 godzinę wstecz. Czyli aby user zalogował się o godzinie 8:00 musi mieć ustawienie na 7:00 !!

Czas na serwerze zmienił się automatycznie na letni (poprawnie) zmieniłem jeszcze hwclock komendą clock -w (synchronizacja czasu systemowego z zegarem hardwarowym bios)

Obydwa czasy były poprawne i samba nie wpuszczała userów o 8:00 dopiero tak jak pisałem powyżej cofnięcie czasu o  -1godzinę rozwiązało problem.

Do zmiany godzin logowania używam programu usrmgr.exe (User manager for domains) ver 5.1 z pakietu NT server. Tam można wyklikać dozwolone godziny logowania http://hubercior.wrzuta.pl/obraz/ugrhcicDXm/ Poleceniem net user /domain nazwausera

można sprawdzić godziny logowania i inne parametry konta http://hubercior.wrzuta.pl/obraz/kEGQqkYjmf/ . Jak widać musiałem cofnąć o godzinę wstecz aby user mógł się zalogować.

Pytanie w jaki sposób samba przechowuje logon hours w jakiej strefie czasowej ona jest? Dlaczego po zmianie czasu systemowego i sprzętowego samba dalej nie uwzględnia zmiany czasu ?????

Prawdopodobnie jest to jakiś bug tylko pytanie czy to wina usrmgr.exe czy stricte bazy tdbsam ??

Rok temu miałem identyczny problem i mimo iż do tej pory updatowałem sambe do kilku wersji wyżej problem dalej jest nierozwiązany.

Macie jakieś pomysły???

To nie błąd samby, ale po prostu w przypadku AD czas na komputerze kowalskiego musi się zgadzać z czasem na serwerze (choć można to zmienić) . Zapewne jest to związane z profilami mobilnymi, bo jak inaczej ocenić który plik jest nowszy?

Nie mam profilów mobilnych na stacjach !! .Stacje to XP pro sp3. W net logon w skrypcie .cmd który mapuje dyski samby jest tez komenda

NET TIME \\SERWER /SET /YES

Więc w momencie logowania czas serwera jest synchronizowany z klientami tak wiec czas jest zsynchronizowany co do sekundy !!!

Poza tym tak jak pisałem serwer ma poprawny timezone i porawnie przeszedł na czas letni !!! Więc dalczego tdbsam i logon hours dalej korzystają z czasu zimowego tj -1godzinę wstecz ???!!!

Tak jak pisałem dla wszystkich userów musiałem ręcznie poprzez usrmgr zmienić czas logowania z 8:00 na 7:00 po przejściu na czas letni.

Poza tym o co ci chodzi z

bo jak inaczej ocenić który plik jest nowszy?

W sekcj global smb.conf mam time server = yes więc samba która jest PDC czyli kontrolerem domeny to ona ustawia czas na klientach !!!

A jak widać na przykładzie czas na (_linuxie_ ? Linuksie) ORT jest poprawny a w logon hours nie pytanie dlaczego tak się dzieje !!!??????

Drugim bugiem który już dawno występuje jest brak informacji o godzinach logowania podczas logowania do systemu Windows.

Otóż z niewiadomych przyczyn raz samba wpuści Cie przed godziną 8:00 ale nie zamapuje dysków. W logach będzie zapis INVALID LOGON HOURS a innym razem na tej samej stacji nie wpuści cię .Nawet nie zalogujesz się ponieważ pojawi się komunikat niedozwolone godziny logowania lub coś w tym stylu.

I to jest poprawne zachowanie PDC Samba.

Nie rozumiem dlaczego raz samba "przegapia" i pozwala się zalogować (mimo iż nie da dostępu do zasobów ) a innym razem nie pozwoli się nawet zalogować gdyż pokaże błąd godzin logowania -czyli tak jak być powinno.

Strzał mocno w ciemno - korzystasz z UTC na serwerze?

W trybie graficznym nie mam włączonej opcji UTC czyli zegar systemowy nie używa UTC. Strefa czasowa Warszawa/Europe

Czy samba używa czasu sprzętowego tj z Bios czy systemowego czyli linuksa?

Polecenie date pokazjuje mi

Pn, 30 III 2009, 15:45:16 CEST (czyli CEST i to samo jest w /etc/localtime)

jakie polecenie na konsoli pokarze mi jakiego używam ustawienia zegara sprzętowego ?

Tak jak pisałem gdy (_linuks_ → Linux) ORT sam przestawił sobie czas, sprawdziłem komendą hwclock bądź clock czas zegara bios. Zobaczyłem że nie przestawił się więc zrobiłem to ręcznie poleceniem

clock -w

I od tego momentu zegar systemowy i sprzętowy są zsynchronizowane.

Jednakże logon hours dalej z głupim uporem wpuszcza userów z ustawieniem od 7:00 a nie od 8:00

Już mi ręce opadają.

Przekopiuj może odpowiedni plik strefy czasowej do /etc/timezone z /usr/share/zoneinfo/, albo uruchom może timeconfig zamiast tego, będziesz miał gui do ustawiania.