Jasiek_M Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Witajcie, z racji że ten temat wynikł z tematu "MP3 i MPG w F10" przenoszę go tutaj by było klarowniej, a tamten proszę by administracja forum usunęła. Mam problem-chyba się przechytrzyłem bo bez resetu kompa wgrywałem wszystko(ostatni był jak zainstalowałem internet bo musiałem): kodeki do muzyki/filmów/DVD sterowniki do grafiki, wszystkie możliwe programy i teraz mam taki problem. Komp działał ok ale nie miał jeszcze update do bierzącej wersji-zostawiłem to na noc wiedząc ile będzie trwać, zainstalowałem sterowniki do grafiki(ATI wg. Poradnika) i przy okazji musiałem ściągnąć nowego kernela by z nimi działał, po tym zabiegu bez restartu wklepałem "yum update" poczekałem aż znajdzie wszystko do aktualizacji, zatwierdziłem i jak zaczął pobierać to poszedłem spać. Rano wstaje-skończył ale oprócz tego widze krytyczny błąd KDE 4. Restart by sprawdzić jak działa a tu niespodzianka- na najnowszym jądrze system odpala się normalnie, wszystkie procesy startowe wyświetlają [OK] i gdy na chwile pokaże się graficzna strzałeczka i znak ładowania ekran się wyłącza... i tyle. Przy starszym jądrze(tym z premiery F10) jest tak samo z tym że gdy odpala fglrx jest że nie działa z tak starym jądrem a potem zamiast zgasnąć mruga co kilka sekund-strzałeczka która się ładuje,szary ekran, "no signal" i tak w kółko dodam że jak poruszam myszką to kursor przy najbliższym pokazaniu się przesunie się w inne miejsce więc system pracuje. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić Dodam że nowy system był wgrywany i stąd te hurtowe instalowanie bez restartu. Pozdrawiam Jasiek Matacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 i dobrze srobiłeś że hurtowo bez restartu aktualizowałeś system. Nowe jądro, nowe stery od grafiki i config X-ow jest nieaktualny teraz w trybie tekstowym jako root wydaj polecenie setup i skonfiguruj X-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 hmmm tylko nawet on nie działa... wszystko znika, jedynie tryb ratunkowy ale co mam nim zrobić to nie wiem, chyba zainstaluje system od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 hmmm tylko nawet on nie działa... wszystko znika, jedynie tryb ratunkowy ale co mam nim zrobić to nie wiem, chyba zainstaluje system od nowa jak zniknie wcisnij kombinacje przyciskow ctrl+alt+F1 zaloguj sie na root-a a dalej jak pisalem poprzednio setup i konfiguracja X-ow pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 F1 to tryb graficzny:P Ale wciskanie Ctrl+Alt+F1/2/3/4/5/6/7 nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 coś ci sie w systemie niezle poprzestawialo z poziomu grub-a (w trakcie bootowania) dopisz jako opcje do jadra do linii zaczynajacej sie od kernel na koncu linii single spacja'single' w ten sposob dostaniesz tryb txt i reszta wg poprzednich instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2009 heh juz dostalem sie do trybu txt ale /var/log/Xorg.0.log... jest pusty. Zainstalowalem system od nowa tylko mam problem jak domontowac glowna partycje poprzedniej instalacji bym mogl z niej dane zgrac. Bo przy Live Cd pisze ze nie mam uprawnien by przegladac, to jak ja zamontowac w innej instalacji tego samego systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Kwiecień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2009 nie korzystałem z z LiveCD Fedory ale w niektórych dystrybucjach trzeba dodać "sudo" przed komendą sudo komenda i już powinieneś mieć prawa do pod montowania zasobów ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 heh juz dostalem sie do trybu txt ale /var/log/Xorg.0.log... jest pusty. Zainstalowalem system od nowa tylko mam problem jak domontowac glowna partycje poprzedniej instalacji bym mogl z niej dane zgrac.oprocz X-ow powinienes byl obejrzec przede wszystkim messages. man mount - oczywiscie pod warunkiem ze tamtego file-systemu nie zamazales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi