Marcin Ostrowski Napisano Kwiecień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 Witam mam problem z uruchomieniem powiadamiania SMS (w sieci Plus) wszystko sonfigurowałem wg. tego przepisu: http://linio.terramail.pl/postfix.html#sms czyli: W katalogu /etc/ utwórz plik procmailrc. Jest to główny, domyślny plik konfiguracyjny tego programu. Proponuję umieścić tam następującą treść: VERBOSE=on SHELL=/bin/sh PMDIR=/etc/procmail/$LOGNAME LOGFILE=$PMDIR/procmail.log INCLUDERC=$PMDIR/general.rc ORGMAIL=/var/spool/mail/$LOGNAME MAILDIR=$HOME PROCMAIL_VERSION=666 w /etc/procmail/moj_uzytkownik/general.rc :0 c * ^From* | formail -X Subject: -X From: |mail -s "Nowy email na koncie" [email protected] po wysłaniu maila, w ostatniej linijce logu wywala mi błąd: /usr/sbin/sendmail: No such file or directory reszta w logu wydaje się być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 Po zainstalowaniu postfixa ustawiłeś go jako domyślny MTA? alternatives --config mta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Kwiecień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 Po zainstalowaniu postfixa ustawiłeś go jako domyślny MTA? alternatives --config mta oczywiście, postfix już działa ponad rok na serwerze jako podstawowy serwer pocztowy, jest domyślnym MTA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 [email protected] Mamy dzwonić do Ciebie? najpierw sprawdz czy to jeszcze dziala. plus umozliwial wyslanie sms via maila na komorke ale to bylo z 10 lat temu. Pozniej sie chyba z tego wycofal. Wtedy trzeba bylo uaktywnic mozliwosc otrzymywania sms-ow z internetu. nastepnie proponuje spradzic czy dziala jeszcze transport sms w + echo "test"|mail [email protected] oczywiscie w systemie musi dzialac demon smtp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Kwiecień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 Mamy dzwonić do Ciebie? najpierw sprawdz czy to jeszcze dziala. plus umozliwial wyslanie sms via maila na komorke ale to bylo z 10 lat temu. Pozniej sie chyba z tego wycofal. Wtedy trzeba bylo uaktywnic mozliwosc otrzymywania sms-ow z internetu. nastepnie proponuje spradzic czy dziala jeszcze transport sms w + echo "test"|mail [email protected] oczywiscie w systemie musi dzialac demon smtp zaczynając od końca - oczywiście że działa smtp - jakbyś czytał uważnie to byś wiedział że poczta działa na tym systemie już ponad rok (w obie strony - dla niedomyślnych...) sam procmail też działa - korzysta z niego spamaassasin. usługa w plusie działa nadal - sprawdzałem to - zresztą sprawdzałem też w inny sposób - zamiast [email protected] wpisywałem swój adres na serwerach gmail - również wiadomość nie dochodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 zaczynając od końca - oczywiście że działa smtp - jakbyś czytał uważnie to byś wiedział że poczta działa na tym systemie już ponad rok (w obie strony - dla niedomyślnych...) sam procmail też działa - korzysta z niego spamaassasin. usługa w plusie działa nadal - sprawdzałem to - zresztą sprawdzałem też w inny sposób - zamiast [email protected] wpisywałem swój adres na serwerach gmail - również wiadomość nie dochodziła. co otrzymujesz kiedy zrobisz: alternatives --display mta grep procmail /etc/postfix/main.cf sprobuj zamiast w /etc/procmail/.eneric zrobic wwpis do: ~/.procmailrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 co otrzymujesz kiedy zrobisz: alternatives --display mta grep procmail /etc/postfix/main.cf sprobuj zamiast w /etc/procmail/.eneric zrobic wwpis do: ~/.procmailrc w mani.cf mam taki wpis (oczywiście odhaszowany): mailbox_command = /usr/bin/procmail o co chodzi z tym wpisem do ~/.procmailrc? możesz rozwinąć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2009 o co chodzi z tym wpisem do ~/.procmailrc? możesz rozwinąć.... w pliku .procmailrc w homedir-ze danego uzytkownika powinienes miec nastepujący wpis: :0 c * ^From* | formail -X Subject: -X From: |mail -s "Nowy email na koncie" [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Kwiecień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2009 w pliku .procmailrc w homedir-ze danego uzytkownika powinienes miec nastepujący wpis: :0 c * ^From* | formail -X Subject: -X From: |mail -s "Nowy email na koncie" [email protected] dokładnie tak mam - zresztą napisałem to w 1 poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2009 a nie tak? w /etc/procmail/moj_uzytkownik/general.rc :0 c * ^From* | formail -X Subject: -X From: |mail -s "Nowy email na koncie" [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi