Skocz do zawartości

System-config-printer Nie Odnajduje Dbusa

96th

Rekomendowane odpowiedzi

[root@96th-laptop 96th]# system-config-printer
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py", line 30, in <module>
    import dbus
ImportError: No module named dbus

dbus jest zainstalowany.

Podłączę się.

Nie mogę skonfigurować drukarki. Tj. skonfigurowałem ją lokalnie na blaszaku ale nie mogę odnaleźć jej w sieci spod laptopa. Chcę zmienić ustawienia lokalnie spod blaszaka (udostępnić drukowanie z internetu) niestety SELinux mi nie pozwala. Można się tego pozbyć? W końcu to ja jestem administratorem a nie jakiś boot...

W końcu to ja jestem administratorem a nie jakiś boot...

Jesteś administratorem, ale nie masz Windozy. Root teraz pewnie klnie w zimny kamień (czy coś takiego) jak to czyta xP Root jest super-userem-może wszystko. Ty tylko administratorem, masz mniejsze uprawnienia. Musisz się logować jako root aby odblokować SEL, hasło ustawiłeś przy instalacji. A boot to masz jak włączasz kompa ;P

Wkurzyłem się* normalnie :) Co to za root bez uprawnień? Można to obejść na razie bez wyłączania SELinuksa? Znalazłem jakiś wątek na forum ale sprzed 3 lat, dotyczący bodajże fedory 7. Nie chcę też na siłę zmieniać ręcznie

/etc/cups/cupsd.conf

Sory że się rozpanoszyłem w wątku...

@Arabski

chodzi o taki wpis w GRUBasie?

kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=/dev/sda3 selinux=0

Malutki OT: czy jest sens używania SELinuksa w sieci za NATem? A może po prostu go wyłączę, dopieszczę sieć ja talala i jak nic już nie będzie do zrobienia <buahaha> to go włączę?

* No bo zostało mi jeszcze opensuse i ... windows XP :)