96th Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 [root@96th-laptop 96th]# system-config-printer Traceback (most recent call last): File "/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py", line 30, in <module> import dbus ImportError: No module named dbus dbus jest zainstalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Pakiet pydbus lub dbus-python tez? Lub coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 pydbus nie istnieje a dbus-python jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 Odpal Firefoksa i wpisz http://127.0.0.1:631 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 Dobra, niby mam. Ale skąd ja mam wziąć URI? Drukarka jest na komputerze za mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Masz na mysl izdalną drukarkę? Wobec tego na tamtym komputerze sprawdź to samo :] I tam, gdzie chcesz ją dodać, wybierz dodanie drukarki sieciowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Teraz to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem co sie stało Nie mogę drukować na Fedorze na PC ani z laptopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Podłączę się. Nie mogę skonfigurować drukarki. Tj. skonfigurowałem ją lokalnie na blaszaku ale nie mogę odnaleźć jej w sieci spod laptopa. Chcę zmienić ustawienia lokalnie spod blaszaka (udostępnić drukowanie z internetu) niestety SELinux mi nie pozwala. Można się tego pozbyć? W końcu to ja jestem administratorem a nie jakiś boot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 W końcu to ja jestem administratorem a nie jakiś boot... Jesteś administratorem, ale nie masz Windozy. Root teraz pewnie klnie w zimny kamień (czy coś takiego) jak to czyta xP Root jest super-userem-może wszystko. Ty tylko administratorem, masz mniejsze uprawnienia. Musisz się logować jako root aby odblokować SEL, hasło ustawiłeś przy instalacji. A boot to masz jak włączasz kompa ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Mam się logować do X-ów na roota? To tak wygląda bezpieczeństwo? To jaja jakieś są sudo system-config-printer daje taki sam wynik: Failed to set settings Czyli nawet root jest ubezwłasnowolniony przez SELinux... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Ty tylko administratorem, masz mniejsze uprawnienia. Musisz się logować jako root Co to za bzdury? Z tego co wiem, na Linuksie są tylko 2 rodzaje użytkowników. Zwykły i root. Wyłączenie SELinuksa - trzeba dodać do linii komend kernela: selinux=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Wkurzyłem się* normalnie Co to za root bez uprawnień? Można to obejść na razie bez wyłączania SELinuksa? Znalazłem jakiś wątek na forum ale sprzed 3 lat, dotyczący bodajże fedory 7. Nie chcę też na siłę zmieniać ręcznie /etc/cups/cupsd.conf Sory że się rozpanoszyłem w wątku... @Arabski chodzi o taki wpis w GRUBasie? kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=/dev/sda3 selinux=0 Malutki OT: czy jest sens używania SELinuksa w sieci za NATem? A może po prostu go wyłączę, dopieszczę sieć ja talala i jak nic już nie będzie do zrobienia <buahaha> to go włączę? * No bo zostało mi jeszcze opensuse i ... windows XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi