linux_amator Napisano Kwiecień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2009 Witam serdecznie, mam problem przy nawiązywaniu połączenia z bazą danych. Czytałem już wiele tutoriali i nie mogę sobie z tym poradzić Po kompilacji programu mam następujący komunikat : run: Nawizazywanie polaczenia z baza danych... java.sql.SQLException: [Microsoft][Menedżer sterowników ODBC] Nie można odnaleźć nazwy źródła danych, a nie ma podanego sterownika domyślnego at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbc.createSQLException(JdbcOdbc.java:6957) at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbc.standardError(JdbcOdbc.java:7114) at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbc.SQLDriverConnect(JdbcOdbc.java:3073) at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcConnection.initialize(JdbcOdbcConnection.java:323) at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver.connect(JdbcOdbcDriver.java:174) at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:582) at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:207) at dbapplication.MainFrame.initConnection(MainFrame.java:112) at dbapplication.MainFrame.<init>(MainFrame.java:45) at dbapplication.MainApplication.<init>(MainApplication.java:11) at dbapplication.MainApplication.main(MainApplication.java:41) Java Result: 2 BUILD SUCCESSFUL (total time: 2 seconds) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2009 Kiedyś korzystałem z DB4O pod javą, jako środowisko programistyczne wykorzystywałem eclipse i nie było żadnego problemu, ale trzeba było importować biblioteki gdzieś w opcjach. W eclipsie dokładnie zobaczysz co jest nie tak, gdy najedziesz na czerwone podkreślenie (mówiące o błędzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Kwiecień 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2009 Po odpaleniu w Eclipsie mam takie coś : Nawizazywanie polaczenia z baza danych... java.lang.NullPointerException at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver.initialize(Unknown Source) at sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver.connect(Unknown Source) at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source) at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source) at dbapplication.MainFrame.initConnection(MainFrame.java:112) at dbapplication.MainFrame.<init>(MainFrame.java:45) at dbapplication.MainApplication.<init>(MainApplication.java:11) at dbapplication.MainApplication.main(MainApplication.java:41) Co może być przyczyna? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2009 Co może być przyczyna? Proszę o pomoc Przecież jest napisane: java.lang.NullPointerException Odwołujesz się do obiektu który nie istnieje. Na takie rzeczy robi się obsługę wyjątków No i korzystasz z [Microsoft][Menedżer sterowników ODBC] pod Linuxem? To w ogóle jest możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Kwiecień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2009 No fakt, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi