morsik Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Witam, piszę (a właściwie przepisuję program) program z wykorzystaniem c++ i JACKa. Kod biorę ze starego programu który też napisałem. Przepisuję go głównie dlatego, że chciałem nauczyć się używać klas i poprawnie includować (wcześniej błędnie includowałem pliki .cpp zamiast .h). No ale nie o tym tem topic. Problem polega na tym, że cały kod przepisałem do nowego pliku z małymi zmianami, bo w nowym programie użyłem std::vector do tablic w kilku zmiennych aby nie marnować pamięci. I wszystko wydaje się działać, poza tym, że czasami zdarzają się programowi SEGFAULTy. Odpaliłem więc strace z tym programem i widzę dość dziwny komunikat przed wywaleniem się programu: ................................................................................ .................................. <unfinished ...> Kod tego kawałka na którym się wywala: void JACK::Run() { cout << "JACK::Run" << endl; while(1) { cout << "."; } cout << endl; } Konkretnie, to wywala się na tej pętli while, nie wiedzieć czemu. Strace jak widać, pokazuje tajemnicze <infinished ...>, które nie wiem właśnie co może oznaczać. Problemem jest także to, że praktycznie każde najprostsze polecenie w JACK::Run wywala cały program. Nie chcę tu umieszczać całego kodu, ale jeśli będzie potrzeba to dam. Ogólnie dziwna sprawa, JACK wydaje się kompilować poprawnie (są tylko 4 warningi o złej konwersji ze string do char* i o złym porównaniu int). Ale to we wcześniej wykonywanej funkcji. Ogólnie pytanie miało dotyczyć: co oznacza owo tajemnicze <unfinished ...> EDIT$ Ech, już sobie poradziłem. Zrobiłem sobie szybki kurs gdb i okazało się, że błąd był "z drugiej strony pliku". W innej funkcji odpowiedzialnej za pobieranie peak (nie wiem jak to za bardzo przetłumaczyć, bo wierzchołek raczej nie pasuje) z portu JACKa. Po poprawie tam kodu już wszystko działa. Ten temat raczej to usunięcia jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi