orrik Napisano Maj 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2009 Witam Na postfiksie+sasl2+dovecot+mysql+postfixadmin+squirrelmail próbuje skonfigurować serwer poczty. Jak dotąd szło całkiem nieźle. Jednak ostatnio nie mogę sobie poradzić z jednym problemem. Mianowicie przy próbie wysyłki maila (lokalnie) z poziomu squirrelmaila wywala mi błąd : BŁĄD: Autoryzacja zakończona niepowodzeniem Odpowiedź serwera: 535 5.7.8 ERROR: authentication failed: authentication failure w mailog mam : May 21 10:11:42 ns1 postfix/smtpd[4461]: initializing the server-side TLS engine May 21 10:11:42 ns1 postfix/smtpd[4461]: connect from ns1.xxx.pl[xxx.yyy.zzz.ppp] May 21 10:11:42 ns1 postfix/smtpd[4461]: warning: ns1.xxx.pl[xxx.yyy.zzz.ppp]: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure May 21 10:11:42 ns1 postfix/smtpd[4461]: lost connection after AUTH from ns1.xxx.pl[xxx.yyy.zzz.ppp] Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie szukać rozwiązania problemu ? Pozdrawiam Orrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2009 EDIT. Nie doczytałem, ale zdalnie działa ? Tzn. możesz wysyłać z zewnątrz maile ? Jeśli możesz to wyłącz autoryzację lokalną w squirellmailu(bo po co ? ), i squirellmail niech się łączy z localhost. Jeśli nie tylko ze squirellmaila nie możesz to podaj: 1. Włączona jest usługa saslauthd? 2. Poproszę konfigurację smtpd.conf (nie pamiętam nigdy gdzie on na dysku leży ale znajdziesz) 3. /etc/postfix/main.cf 4. /etc/sysconfig/saslauthd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2009 jak zwykle kolejność mynetworks_style = host smtpd_sender_restrictions = permit_mynetworks, (cala reszta) smtpd_recipient_restriction = reject_unauth_pipelining, reject_non_fqdn_recipient, reject_unknown_recipient_domain, permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, (cala reszta) smtpd_data_recipient = permit_mynetworks, (cala reszta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi