szczepanb Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Witam serdecznie. Aktualnie rozprowadzam internet w kilku miejscowościach w świętokrzyskiem. Do logowania całego ruchu używam tcpdumpa. W związku z tym mam serdeczne pytanie... W jaki sposób logować ruch aby w wyniku zapytania oprócz godziny, znajdowała się też data? aktualnie używam takiego prostego strumienia, dla logowania całego ruchu z karty eth używanej przez klientów tcpdump -i eth1 >> plik textowy Dziękuje serdecznie za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Polecam: man tcpdump To polecenie którym uruchamiasz aktualnie nie daje Ci wszystkiego nawet tcpdump ma bardzo wiele możliwości, ale jednak wydaje mi się, że te logi to zapchają ci się po godzinie i braknie miejsca na dysku, bo kilka osób zacznie śćiągać ISO DVD Fedory i co wtedy? To wszystko Ci wpadnie do loga, i będziesz miał już 15G. Pozatym, nie wydaje mi się, żebyś mógł inwigilować użytkowników (logujesz ich rozmowy na GG przecież). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi