Skocz do zawartości

Wirtualizacja I Konfiguracja Sieci

qba111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chcę zaznaczyć, że w kwestii wirtualizacji jestem zielony, więc wybaczcie (być może) banalne pytania :)

Mam serwerek na F11 i za pomocą klikanego menadżera maszyn wirtualnych postawiłem sobie na tym XP. Wirtualizacja Qemu.

(Tu mała dygresja) Jak wybiorę, że ma utworzyć dysk "od razu" to instalacja Windowsa wywala się w momencie wykrywania dysku. Po prostu instalator XP ładuje te swoje sterowniki, ładuje, ładuje i następuje reset. Dopiero jak zrobiłem, że ma się rozrastać to instalacja poszła, ale szła kosmicznie długo. Czy u was również tak jest???

(koniec dygresji)

Windows się zainstalował, ale na domyślnych ustawieniach sieć nie działała (nie dostawał nawet IP z DHCP). Pogrzebałem z ustawieniami sieci i jakoś działa, ale nie do końca tak jak bym chciał. Mianowicie jakbym nie kombinował w klikanym menadżerze jest do wyboru tylko nat. Natowanie na eth0/eth1 na wszystkie itp itd. Ja bym chciał, aby system gościa korzystał z takiego samego adresu jak ma host, lub z drugiej fizycznej karty sieciowej hosta. Czy da się to jakoś zrobić????

Dokładnie - host ma adres 172.23.1.15, i gość powienien być dostępny pod tym samym adresem lub ewentualnie na drugiej karcie sieciowej pod adresem 172.23.1.16. Czy da się do wyklikać??? A jak nie to jak się do tego zabrać pod konsolą???

Domyślam się, że muszę zrobić mostek. Ale nie do końca pojmuję jakie adresy wtedy powinny mieć interfejsy eth0 i virbr0 (to ten dla "gościa")

http://www.baseciq.org/2004/12/03/linux-bridge

Sugerując się tym opisem myślę, że powinienem zrobić to mniej więcej tak:

1) Usunąć IP z interfejsów (obu???? - eth0 i virbr0)

2)

/sbin/ifconfig eth0 up
/sbin/ifconfig virbr0 up

3)

/sbin/modprobe bridge

(moduł chyba już jest załadowany)

4)

/sbin/brctl addbr br0

5)

/sbin/brctl addif br0 eth0
/sbin/brctl addif br0 virbr0

6)

/sbin/ifconfig br0 up 172.23.1.15 netmask 255.255.255.0

172.23.1.15 - adres serwera-hosta, który nie może się zmienić.

Czy mam rację????

No i jeżeli mam to co dalej :) Tzn jak wyklikać w menadżerze żeby to zaczęło działać.

No i jeszcze jedno - jeżeli na XP w takiej konfiguracji będzie działała usługa np na porcie 5322 to czy muszę na hoście przekierowywać/otwierać porty na firewallu czy nie????

Drugą opcją jest wykorzystanie drugiej karty sieciowej. Tylko tu już kompletnie nie wiem jak zacząć.

Sorki za tyle pytań, ale na serwerze działa kilka usług i tak na "cepa" wolałbym tego nie sprawdzać, bo już raz udało mi się rozłączyć wszystkich klientów przez nieprawidłowe skonfigurowanie tego usrojstwa ;)

Z góry dzięki za pomoc

Zdaje się że wszystko zrobiłeś prawie dobrze, ale powinieneś jeszcze chyba w quemy przypisać sobie ten mostek jako główną kartę sieciową mówiąc łopatologicznie.

A mówiąc jeszcze bardziej łopatologicznie - jak przypisać??? Bo w klikanym interfejsie "(_menadżer_ → menedżer) ORT maszyn wirtualnych" się to chyba nazywa nie ma takowej opcji. Są tylko naty wszelkiej maści (nat do eth0, nat do eth1, nat do dowolnego interfejsu itp itd), ale przypisanie interfejsu gospodarza tam nie występuje :)

No i jeszcze jedno - adresy IP powinienem usunąć z obu interfejsów wchodzących w skład bridge (eth0 i virbr0) i przypisać ten prawidłowy (172.23.1.15) do bridge???? A jeżeli tak to.... jak je usunąć - bo o ile ifcfg-eth0 istnieje tak ifcfg-virbr0 raczej nie bardzo :)

przypisać ten prawidłowy (172.23.1.15) do bridge????
Czy mógłbyś nie pisać tylu pytajników? Dziękuję <_<

Po pierwsze, użyj KQemu jak już musisz Qemu, jest to rozszerzenie Qemu i również moduł jądra dzięki któremu szybciej działa emulacja (tak konkretnie: Qemu to emulator, nie wirtualizator).

Ja bym w Qemu ustawił NAT uruchomił tam system. A na hoście (czyt. Fedorze) zrobił ręcznie mostek sieciowy br0. Ręcznie czyt.: albo przez skrypty sieciowe w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-br0 (na stałe), albo przez polecenie ifconfig (tymczasowe).