fafig Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 czesc, ustawial ktos moze niestandardowe konfiguracje z szyfrowaniem, np; JFS, reiser4 etc? chcialem sobie testowo zrobic szyfrowanie calego dysku, przy okazji zmieniajac ext3/4 na cos innego. w wiki dm-crypt znalazlem zeby wylaczyc journaling (!!!). nie wiem ocb autorowi ale wylaczenie journalingu na ext bedzie skutkowalo ciaglym sprawdzaniem wszystkich dyskow po kazdym "nieplanowanym" resecie. na chwile obecna mam tylko partycje root na f10 szyfrowana na ext3 i powiem ze wydajnosc nie jest powalajaca, pewnie dlatego ze dane zapisywane sa 2x do dziennka. cytat: This is just like making a normal filesystem, just point 'mkfs' at the logical partition. Use your favourite options, filesystem type etc (I use ext3) or just copy my options. As always, remember to change 'sdc1' as appropriate. Note: you do *not* want journalling, or else writes will have to be encrypted twice (once to journal and once when committing journal to final resting place). zrodlo jakos nie jestem przekonany o bezawaryjnosci ext4 mimo ze jakas tam partycje mam i poki co nic sie powaznego nie stalo. rozwazam powaznie przejscie na JFS lub XFS. wszelkie porady mile widziane. z gory dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 jakos nie jestem przekonany o bezawaryjnosci ext4 mimo ze jakas tam partycje mam i poki co nic sie powaznego nie stalo. rozwazam powaznie przejscie na JFS lub XFS. wszelkie porady mile widziane. z gory dzieki za odpowiedz Nie tylko Ty nie jesteś przekonany, ext3 się sprawuje świetnie, co do szyfrowania, do szyfrowanie katalogu głównego to nie jest za mądry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 szyfrowanie nie tylko katalogu glownego ale calego dysku czyli wszystkich partycji tym samym kluczem - o to mi chodzilo jak sie bawic to sie bawic .... i tak dalej . ext3 jest wolny, szczegolnie na malych pliczkach to odczuwam, no i slaby dostep random (np kopiowanie miedzy dyskami dopiero co sciagnietych plikow torrent - np obrazu DVD fedory ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi