Skocz do zawartości

Problem Z Postfixem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały problem, na serwerze z fedorą mam postfixa, generalnie działa bez zarzutów. Ale dziś zdarzyło się coś takiego, użytkownik wewnątrz sieci wysłał maila do innego (z tej samej domeny - wewnątrz firmy) mail nie doszedł, nie było żadnych załączników, kilka słów.

w logach znalazłem coś takiego:

Jul 6 11:47:34 bramka postfix/local[22302]: DA36B780A0: to=<[email protected]>, relay=local, delay=10, delays=2.2/0/0/8.2, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail)

Jul 6 11:47:34 bramka postfix/qmgr[2437]: DA36B780A0: removed

zastanawia mnie skąd wzięła się procedura removed? kto/jaki mechanizm zrobił tą operację?

Jul 6 11:47:34 bramka postfix/local[22302]: DA36B780A0: to=<[email protected]>, relay=local, delay=10, delays=2.2/0/0/8.2, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail)

Jul 6 11:47:34 bramka postfix/qmgr[2437]: DA36B780A0: removed

zastanawia mnie skąd wzięła się procedura removed? kto/jaki mechanizm zrobił tą operację?

No jak to jaki??? Przecież masz napisane - qmgr -> demon zarządzania kolejkami

Pytanie tylko dlaczego? co spowodowało i gdzie szukać przyczyny dlaczego ta wiadomość została usunięta.

Z tego loga wynika jedno - wiadomość została dostarczona. Przez procmaila. Po co zatem miała dalej przebywać w kolejce??? Ja osobiście nie widzę powodu. Dlatego została removed. To nie jest żaden błąd. (_menadżer_ → menedżer) ORT kolejki obsłużył wiadomość więc ją usuwa. Koniec opowieści. Jak popatrzysz dokładnie w logi to nietrudno zauważyć, że zawsze ostatnią czynnością jaką robi qmgr jest remove :)

no tak, nie było by całego zamieszania gdyby nie to że ta wiadomość nie dotarła do użytkownika końcowego.

Zgadza się. Tylko zauważ, że ja nie mówię, że nie ma problemu, tylko, że na pewno nie ma go w logach które pokazałeś :)

Procmail działa poprawnie?