Marcin Ostrowski Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Mam taki mały problem, na serwerze z fedorą mam postfixa, generalnie działa bez zarzutów. Ale dziś zdarzyło się coś takiego, użytkownik wewnątrz sieci wysłał maila do innego (z tej samej domeny - wewnątrz firmy) mail nie doszedł, nie było żadnych załączników, kilka słów. w logach znalazłem coś takiego: Jul 6 11:47:34 bramka postfix/local[22302]: DA36B780A0: to=<[email protected]>, relay=local, delay=10, delays=2.2/0/0/8.2, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail) Jul 6 11:47:34 bramka postfix/qmgr[2437]: DA36B780A0: removed zastanawia mnie skąd wzięła się procedura removed? kto/jaki mechanizm zrobił tą operację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba111 Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Jul 6 11:47:34 bramka postfix/local[22302]: DA36B780A0: to=<[email protected]>, relay=local, delay=10, delays=2.2/0/0/8.2, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail) Jul 6 11:47:34 bramka postfix/qmgr[2437]: DA36B780A0: removed zastanawia mnie skąd wzięła się procedura removed? kto/jaki mechanizm zrobił tą operację? No jak to jaki??? Przecież masz napisane - qmgr -> demon zarządzania kolejkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Lipiec 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 No jak to jaki??? Przecież masz napisane - qmgr -> demon zarządzania kolejkami Pytanie tylko dlaczego? co spowodowało i gdzie szukać przyczyny dlaczego ta wiadomość została usunięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba111 Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 Pytanie tylko dlaczego? co spowodowało i gdzie szukać przyczyny dlaczego ta wiadomość została usunięta. Z tego loga wynika jedno - wiadomość została dostarczona. Przez procmaila. Po co zatem miała dalej przebywać w kolejce??? Ja osobiście nie widzę powodu. Dlatego została removed. To nie jest żaden błąd. (_menadżer_ → menedżer) ORT kolejki obsłużył wiadomość więc ją usuwa. Koniec opowieści. Jak popatrzysz dokładnie w logi to nietrudno zauważyć, że zawsze ostatnią czynnością jaką robi qmgr jest remove Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Lipiec 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 no tak, nie było by całego zamieszania gdyby nie to że ta wiadomość nie dotarła do użytkownika końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba111 Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 no tak, nie było by całego zamieszania gdyby nie to że ta wiadomość nie dotarła do użytkownika końcowego. Zgadza się. Tylko zauważ, że ja nie mówię, że nie ma problemu, tylko, że na pewno nie ma go w logach które pokazałeś Procmail działa poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi