Kivan Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 Witam wszystkich, Dziś próbowałem uruchomić serwer na którym mam poinstalowane bardzo ważne usługi. Nie mogłem zalogować się na ten serwer prze putty, więc podpiąłem monitor a tu taki komunikat jak w temacie , czyli Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel Czyżby się grub posypał czy raczej należy wyłączyć ACPI w BIOS-ie ? Właśnie szukałem teraz na różnych forach linuxowych ale niestety jeszcze nie znalazłem odp. Próbując innych rozwiązań niestety nie przynoszą rezultatów. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 grub sie nie posypal, przeciez pisze Ci ze rozkompresowal kernel i go laduje. nie trzeba wylaczac w biosie wystarczy wpisac parametr acpi=off. a moze serwer wypluwa komunikaty na konsole szeregowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kivan Napisano Lipiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 grub sie nie posypal, przeciez pisze Ci ze rozkompresowal kernel i go laduje. nie trzeba wylaczac w biosie wystarczy wpisac parametr acpi=off. a moze serwer wypluwa komunikaty na konsole szeregowa ? Przebrnąłem ten problem, ale przy starcie wyskakuje komunikat Using IPI No-Shortcut mode drivers/rtc/hctosys.c unable to open rtc device (rtc0) Freeing unused kernel memory 240k free write protecting the kernel read only data:820k I niestety serwer nie startuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 w ogole jaki to serwer? serwer to bardzo ogolne pojecie przydalyby sie jakies dokladniejsze informacje. tutaj pisza cos o bledzie tym co opisywales -podobno acpi=noirq pomaga czesciowo. tylko wiesz - jak to nie jest serwer na fedorze albo redhacie/centosie to malo prawdopodobne ze znajdziesz tu jakakolwiek odpowiedz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kivan Napisano Lipiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 Ok już jest rozwiązanie, mam nadzieję że już ten komunikat się nie pojawi Solution Strictly speaking, this is no grub error. One possible cause is that ACPI is not working correctly but is enabled in the kernel. Try to disable it in your bios or in your kernel. Z mojej strony, sorki że od razu pisałem na forum a nie poszukałem na necie. Ale tak to jest jak się dysponuje niewielką ilością czasu. A wypadałoby najpierw bardziej pogooglować (ale w tym przypadku trzeba mieć czas) Dziękuję serdecznie za wskazówkę fafiq. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi