piotrino Napisano Lipiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Witam, muszę wrócić do tematu jesli chodzi o sambę. PLik konfiguracyjny mam tak skonfigurowany: [global] workgroup = DOM server string = Komputer z Linuxem netbios name = samba guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 read only = No guest ok = Yes browseable = Yes [pliki] comment = katalog udostepniony path = /pliki public = yes writable = yes guest ok = yes [montaze] comment = katalog udostepniony path = /montaze public = yes writable = yes guest ok = yes [printers] [phaser] #XEROX PHASER-3117 path=/var/spool/smb print command=/usr/bin/lpr %s lprm command=/usr/bin/lprm -P%p %j printer=cups public=yes printable=yes valid users = piotr Wszystko ładnie mi chodzi ale na windowsie nie drukuje mi (_wogóle_ → w ogóle) ORT drukarka..., widzi ją, błędów nie mam(wczesniej miałem błąd-odmowa dostępu do drukarki(ale to poprawiłem w konfiguracji pliku smb.conf).WYczytałem na jednej stronie, że niby potrzebuję do drukowania pliku lprngtool i smbprint(którego w sambie nie ma) [root@localhost piotrino]# yum install smbprint Loaded plugins: refresh-packagekit Setting up Install Process No package smbprint available. Nothing to do Męczę s ię z tym od dwóch dni, jakies porady od was.... P.S A co dziwne jeśli tworze drukarkę sieciową na windowsie , wszystko ładnie mi sie robi, ale tez nie chce drukować....Ani z samby ani jako drukarka sieciowa nie chce drukować. Na fedorze drukuje mi bez problemu...Już cholery dostaje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Cups masz poprawnie skonfigurowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrino Napisano Lipiec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Cups masz poprawnie skonfigurowany? Tzn.?? Jak mogę to sprawdzić? Trochę poszukałem i znalazłem międzyinnymi to w etc/cups... # Printer configuration file for CUPS v1.4b3 # Written by cupsd on 2009-07-09 19:58 <DefaultPrinter Phaser-3117> Info Xerox Phaser 3117 Location localhost.localdomain MakeModel Xerox Phaser 3117, SpliX 2.0.0 (OpenPrinting LSB 3.2) DeviceURI usb://Xerox/Phaser%203117 State Idle StateTime 1247162300 Type 12595284 Filter application/vnd.cups-raw 0 - Filter application/vnd.cups-raster 0 /opt/OpenPrinting-SpliX/cups/lib/filter/rastertoqpdl Accepting Yes Shared No JobSheets none none QuotaPeriod 0 PageLimit 0 KLimit 0 OpPolicy authenticated ErrorPolicy abort-job </Printer> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Sambę musisz ustawić aby drukowała na: DeviceURI usb://Xerox/Phaser%203117 Jak to poszukaj bo zawsze drukowałem na lpt i nie wiem jak to jest z usb, ale jak coś znajdziesz to podpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrino Napisano Lipiec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Sambę musisz ustawić aby drukowała na: DeviceURI usb://Xerox/Phaser%203117 Jak to poszukaj bo zawsze drukowałem na lpt i nie wiem jak to jest z usb, ale jak coś znajdziesz to podpowiem To jak rozumiem w konfiguracji smb.conf muszę wstawić: DeviceURI usb://Xerox/Phaser%203117??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2009 Tu masz dokładny opis jak to zrobić. http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=110931 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrino Napisano Lipiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2009 Tu masz dokładny opis jak to zrobić. http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=110931 OK dzięki, pobawię się z tym....Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrino Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Tu masz dokładny opis jak to zrobić. http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=110931 Dzięki, ale w cups nie mogę znalesc sterów do swojej drukarki xerox phaser 3117....Sorki ze dopiero teraz pisze, ale tak się złozyłþ że mam teraz czas na instalwoanie sterownika drukarki do windowsa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi