electric Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 Zainstalowalem FC3 i probuje dodac nowego uzytkownika (na poczatku w User and Groups) - nie idzie - po nacisnieciu OK pojawia sie tylko klepsyderka. No to probuje przez: groupadd nazwa_grupy ale pokazuje mi sie: groupadd: nie mogę przepisać pliku z grupami". Probowalem tez wczesniej w "kreatorze", ktory sie pojawia przy pierwszym uruchomieniu, ale to nic nie dalo. (Fedore instalowalem w zasadzie juz 2 razy i za kazdym razem problem sie powtarza). Pliki maja chyba odpowiednie atrybuty: ls -l /etc/group* -rw-r--r-- 1 root root 567 lis 9 23:29 /etc/group -rw------- 1 root root 545 lis 9 23:23 /etc/group- Oczywiscie wszystko robie spod (_root'a_ → roota) ORT. Jak wiec dodac nowa grupe, a pozniej uzytkownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrandus Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 wczoraj wieczorem zainstalowałem sobie FC3 i miałem dokladnie ten sam problem. użytkownik dodany przez kreator po instalacji nie działał, a dodatkowo nie można było utworzyć żadnego nowego użytkownika ani grupy. dziś udało mi się rozwiązać ten problem. wyłączyłem w opcjach całego SELINUX'a. któreś z zabezpieczeń tego mechanizmu powoduje problemy z dostępem do plików grup i haseł. [Aplikacje->Ustawienia systemowe->Poziom bezpieczeństwa->SELinux] być może jest możliwość takiego skonfigurowania tego mechanizmu, aby działał i pozwalał na dodawania nowych grup / użytkowników. gbyby ktoś odkrył jak to zrobić to proszę o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 być może jest możliwość takiego skonfigurowania tego mechanizmu, aby działał i pozwalał na dodawania nowych grup / użytkowników. gbyby ktoś odkrył jak to zrobić to proszę o info. Instalować system na ext2/ext3 lub xfs. Reiserfs i jfs nie obsługują xattr: http://www.crypt.gen.nz/selinux/faq.html#I.4 Z tego co pisali na fedora-devel-list to patch do reisera robi więcej złego niż dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi