valnoq Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Witam. Mam problem z kompilacja i uruchomieniem plikow C++. Przyznam szczerze ze juz nie mam sil do tego systemu. Zainstalowalem Code::Blocks, stwarzam przykladowo projekt, kompilator(zainstalowany) wybieram GNU GCC Compiler i buduje sobie klasyczny program Hello World. Proces ten przebiega bezproblemowo. Takze jest ogolnie super, az do proby uruchomienia programu. Code::Blocks zgłasza bład: Checking for existence: /home/ja/Pulpit/asd/xsd/bin/Debug/xsd Executing: xterm -T xsd -e /usr/bin/cb_console_runner /home/cris/Pulpit/asd/xsd/bin/Debug/xsd (in /home/ja/Pulpit/asd/xsd/.) Process terminated with status 255 (0 minutes, 0 seconds) I pozamiatane. Mysle ze moze Code::Blocks nie potrafi odpalic programu np. przez konsole. Ale to tylko moje przypuszczenia. Mysle sobie, zainstaluje Kdevelop. To rozbudowane srodowisko juz nie mialo prawa nie isc. Pisze program... wchodzę w zakladke Build a tam w szarym deseniu STOP ESCAPE. Tazke w tym srodowisku nie udalo mi sie powalczyc . Wszystko co potrzebne wydaje sie byc zainstalowane. Nie wiem skad te problemy. Prosze o pomoc. P; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Checking for existence: /home/ja/Pulpit/asd/xsd/bin/Debug/xsd Executing: xterm -T xsd -e /usr/bin/cb_console_runner /home/cris/Pulpit/asd/xsd/bin/Debug/xsd (in /home/ja/Pulpit/asd/xsd/.) Process terminated with status 255 (0 minutes, 0 seconds)[/code] Rozumiem, że masz zainstalowany xterm, ponieważ używałeś Googli: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=759993 Napisz czy jak kompilujesz ręcznie to też nie działa? Napisz banalny program, zapisz jako banalny.cpp w katalogu domowym, potem w konsoli: g++ banalny.cpp -o banalny ./banalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Dzieki. Code::Blocks chodzi. Ale z tym KDevelop jest nadal problem. Nie moge nawet stworzyc projektu, daje New Project zanznaczam c++ i nie moge dac next, jest zablokowane. Jak tworze plik z kodem dalej problem z build. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Dzieki. Code::Blocks chodzi. Ale z tym KDevelop jest nadal problem. Nie moge nawet stworzyc projektu, daje New Project zanznaczam c++ i nie moge dac next, jest zablokowane. Jak tworze plik z kodem dalej problem z build. Project >> New Project C++ >> Simple Hello world program Wypełniasz nazwę aplikacji i lokalizację projektu Klikasz Next itp. Budujesz. Pierwsze budowanie może trochę potrwać. Przygodę z programowaniem radzę rozpoczynać od nauki programowania, a jeśli chce się używać IDE to one zazwyczaj mają instrukcję obsługi... Duże IDE nie uczynią Cię programistą i naprawdę dopóki nie będziesz tworzył programów mających więcej niż jedno źródło nie są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi