Skocz do zawartości

Samba Jako Pdc Problem Z Logowaniem

Piotr123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

mam następujący problem przy logowaniu do domeny NT opartej na sambie z klienta XP:

Jeśli loguję się gdy klient widzi kontroler domeny - wszystko jest ok

Jeśli loguję się gdy klient jest odłączony od sieci dostaję komunikat o niedostępności kontrolera domeny.

Jeśli ten sam komputer podłączę do domeny opartej na Win2000 serwer loguję się niezależnie od tego czy klient jest czy nie jest podłączony do sieci.

Logowanie do buforu w XP mam ustawione na 10, ale gdy jestem w domenie Win2000 mogę logować się ile razy chcę bez widocznego kontrolera domeny.

Proszę o podpowiedzi

Pozdrawiam

Piotr

tak wiem po co powstala samba. nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem. chcesz sie logowac na kontroler domeny gdy jestes odlaczony od sieci??? przeciez sie nie da. poza tym problemy z windowsem to nie miejsce na tym forum.

W WinXP jest coś takiego jak logowanie do bufora, które w przypadku niedostępności kontrolera domeny pozwala na zalogowanie do stacji roboczej na konto domenowe. Niestety opcja ta nie działa mi gdy kontrolerem domeny jest samba na Rhel 5. Gdy kontrolerem domeny jest Win2000 serwer to działa. Problem dotyczy ludzi którzy mają laptopy i nie zawsze są w sieci firmowej. Chcę się dowiedzieć dlaczego tak jest. Szukam, zadaję pytania, nie tylko na tym forum. Po co mnie przeganiać? Niestety mam w swojej sieci środowisko heterogeniczne Linux, WinNT, XP, 2000, Vista. Jakbym miał same windowsy to pytałbym tylko na forum windowsowym, jak bym miał same linuxy to nie instalowałbym samby tylko korzystał z NFS. Nie znalazłem forum poświęconego współpracy Windows <-> Linux. Dlatego pytam gdzie się da.

nikt Cie nie przegania z forum. czy w pliku smb.conf na rhelu jest wpis domain logons = yes ? btw sprawdzales dokumentacje samby w ogole? byc moze to Twoje "logowanie do bufora" jest cecha tylko windowsow. rozumiem ze w sieci masz 2 serwery. tak w ogole to moglbys podrzucic plik sm.conf (oczywiscie pozbawiony poufnych informacji) to by bylo latwiej cos powiedziec. nie jestem pewien ale mozliwe ze cos takiego jest osiagalne gdyby byl ldap na serwerze postawiony, ale to tylko strzal na slepo

W WinXP jest coś takiego jak logowanie do bufora, które w przypadku niedostępności kontrolera domeny pozwala na zalogowanie do stacji roboczej na konto domenowe. Niestety opcja ta nie działa mi gdy kontrolerem domeny jest samba na Rhel 5.

Powiem Ci że problem nie leży po stronie samby tylko po konfiguracji XP gpedit.msc podpowiem, dokładnie nie pamiętam bo dawno już tego nie ustawiałem.

hmm ja znalazlem cos takiego jak:

gpedit.msc -> konf uz. -> szabl admin -> siec - >pliki tr offline -> administracyjnie przypisane pliki tr offline, ale nie dam sobie glowy uciac ze to o to chodzi...

• 2 months later...

Czy udało się rozwiązać ten problem, ponieważ ja mam podobny ?

Administruję 3 kontrolerami domeny (w 3 osobnych sieciach), 2 kontrolery na Debianie i 1 na CentOS.

Na CentOS mam dokładnie taki sam problem, iż nie można się zalogować na konto domenowe, gdy komputer jest odłączony od sieci.

Sprawdzałem laptopem i podłączyłem go do domeny z debianem i jest OK, można się logować na konto w domenie nie zależnie czy laptop jest podłączony do sieci czy też nie, natomiast gdy przepiołem go na kontroler z CentOS-em to logowanie było możliwe tylko gdy laptop był podłączony do sieci.

Zatem konfigurację windowsa raczej bym odrzucił, bowiem sprawdzałem to także na nowo zainstalowanych windowsach z sp2 oraz sp3.

Wydaje mi się że problem leży po stronie PDC.

Wersja samby na CentOS to 3.0.33