pawe song Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 Witam. Tak jak w tytule. Mam na starym laptoku obraz dysku nowego (który poszedł do serwisu - bad sektory). Chciałbym zaaktualizować znajdujące się w nim Gentoo, żeby potem mieć mniej roboty, tylko jak wystartować je z tego obrazu? Jedyne narzędzie które obsługuje takie obrazy to QEMU, ale to emulator, nie maszyna i nie nadaje się do kompilowania. Czy jest taka maszyna? Miło byłoby gdyby działała pod Windowsem, ale w ostateczności mogę uruchomić Ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 Virtual box ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 zawsze mozna konwertowac obrazy miedzy formatami. mozna obraz zamienic na RAW przy pomocy qemu-img, potem mozna skorzystac z VBoxManage do konwersji na format VB. ewentualnie mozna KVM uzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawe song Napisano Sierpień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Konwersja nie wchodzi w grę, nie mam tyle miejsca. Spróbuję z KVM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmr Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Jeśli nie jest to obraz całego dysku tylko głównej partycji, to możesz chroot-ować się na ten system. Aktualizacja powinna zadziałać, tylko nie zapomnij pod-montować /proc, /dev i co tam jeszcze będzie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawe song Napisano Sierpień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Dzięki, nie pomyślałem o tym. TO obraz całego dysku ale można wyeksportować z niego tą partycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi