Gość Napisano Sierpień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 W sieci lokalnej do rutera jest podłączone 5 komputerów w tym 2 z linuksem. 1. Fedora 2. Arch. smb.comf z archa i z fedory w sumie są bardzo podobne. [global] workgroup = dom server string = Samba Server Version %v netbios name = Q3serwer interfaces = lo, eth0 guest account = nobody security = share name resolve order = wins lmhosts host bcast password level = 8 username level = 8 encrypt passwords = yes guest ok = yes client lanman auth = yes # client ntlmv2 auth = yes domain master = yes preferred master = yes local master = yes os level = 200 dns proxy = no wins support = yes #zeby ladnie czytalo read raw = yes write raw = yes getwdcache = yes # ladne logi debug level = 2 debug timestamp = no timestamp logs = True # logs split per machine log file = /var/log/samba/log.%m # max 50KB per log file, then rotate max log size = 50 [samba] path = /home/samba/download read only = yes browseable = yes guest ok = yes #max dostep #directory mask =40777 #zekomo tylko odczyt directory mask =40755 [upload] path = /home/samba/upload read only = no browsable = yes guest ok = yes directory mask =40777 [sdb1] path = /home/sdb1 read only = yes guest ok = yes browsable = yes directory mask =40755 ale do czego zmierzam: [root@f10 rafal]# findsmb *=DMB +=LMB IP ADDR NETBIOS NAME WORKGROUP/OS/VERSION --------------------------------------------------------------------- 192.168.1.67 F10TEST [DOM] [Unix] [Samba 3.2.11-0.30.fc10] [root@f10 rafal]# na archu podobny wynik. Obie samby działają dobrze ale "nie widzą" się na wzajem <--- co mnie wqurza Po usunięciu interfejsu lo w interfaces = lo, eth0 samby zaczynają się widzieć ale za to nic nie moge skopiować. Wyskakuje błąd przekroczenia czau oczekiwania na połączenie. Jak sądzicie z czym to może mieć związek ? Niby "niewidzenie" innych serwerów samby niz lokalny na danym kompie mi nie przeszkadza ale skoro # findsmb to dlaczego nie Find ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 ja bym sie przyczepil do tego ze te dwie samby sa skonfigurowane jako lokalny master. po co takie wymyslne opcje pododawales? nie mozna proscie tego zrobic? i co to za security=share? powinno byc na user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 ja bym sie przyczepil do tego ze te dwie samby sa skonfigurowane jako lokalny master Serwer z Archem nie jest caly czas włączony i gdy tak jest zadaniem Fedory jest przejęcie tej funkcji. Ale o tym i tak dodatkowo decyduje opcja os level=xxx po co takie wymyslne opcje pododawales? Może sie myle ale wydaje mi się że przynajmniej jedem host musi Być masterm nie mozna proscie tego zrobic? jak ? i co to za security=share? powinno byc na user. troche mija się z celem zakladanie security=user w sieci lokalnej, domowej.Udostepniam i tak tylko to co chce ale za to dla wszystkich, pozatym niektórym domownikom już sprawia trudności wyklikanie "otoczenie sieciowe" a co dopiero wpisać Login i Haslo. Linuksy traktuje jako hobby (czytaj. marnowanie niezliczonej ilości godzin w/g innych) i chciałbym się dowiedzieć jak co i dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi