=fishman= Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 Bardzo proszę o pomoc, jestem zdesperowany. (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie znam kompletnie. Udało mi się zainstalować nową fedorę i cieszyc się z niej 1 dzień! Jako drugi system oeracyjny pozostał WIN XP. Istniało menu startowe z wyborem. Działały 2 systemy. Teraz jest jedynie czarny ekran z napisem: ...... grub> co robić/pomóżcie proszę - siedze teraz na wolnym modemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaultier Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 A do czego chcesz wrocic... jak do Xp to zawsze mozesz przywrocic MBR z konsoli windows... jak do gruba to poszukaj gdzies bylo opisane jak go przywrucic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
=fishman= Napisano Listopad 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 myślałem o 2 systemach ale XP to piorytet - wszystkie ważne dane są na partycjach ntfs na innym forum jeden z miłych ludzi napisał mi: "Problem w tym, że każdy z partycjonerów (WinXP, PartitionMagic, DiskDruid, parted, fstab)inaczej zapisuje tablice partycji i robią się babole przy probach naprawienia tego PM-em. Są programy, które odtworzą prawidłową tablicę; można to zrobić ręcznie, ale to z kolei trochę wyższa szkoła jazdy. Kiedyś miałem podobny problem (niechcący pozwoliłem Nortonowi poprawić wpis, hehe) - uratował mnie BootIt NextGeneration. Sciągasz program http://www.terabyteunlimited.com/downloads...ds/bootitng.zip, tworzysz dyskietkę startową, odpalasz z niej komputer, nie instaluj programu na dysk, po wyświetleniu wykazu partycji jeśli będzie aktywny na jakichś partycjach przycisk 'Undelete' to jesteś w domu" czy to będzie właściwe posunięcie? poradziłem sobie z programikiem. Teraz po bootowaniu z dyskietki wchodzę bez instalacji do programu a następnie do "Work with partition" i oto co widzę: MBR Entry 0 Partition 29996 MB HPFS/NTFS MBR Entry 1 Partition 8475 MB Extended unnamed Volume E 9994 MB HPFS/NTFS unnamed Volume E 102 MB Linux Native unnamed Volume 14904 MB Linux LVM unnamed Volume 59475 MB HPFS/NTFS nad tablicą istnieje napis: *ERRORS EXIST* nie jest możliwe użycia funkcji undelate, tej funkcji (_wogule_ → w ogóle) ORT tu nie ma... Poza tym czy tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT sypnęły się partycje, skoro je wyświetla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 ... nie jest możliwe użycia funkcji undelate, tej funkcji (_wogule_ → w ogóle) ORT tu nie ma... Poza tym czy tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT sypnęły się partycje, skoro je wyświetla? Zakładasz dwa wątki na ten sam temat. Tam Ci też odpowiedziałem Funkcja 'Undelete' ujawnia się tylko jeśli się zaznaczy jakąś partycję i akurat ona będzie felerna, i tak po kolei trzeba zaznaczać każdą. Partycje generalnie się nie sypnęły - walnięta jest cały czas tablica partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 Moja rada taka: Wrzucasz płyte z XP do napędu. Bootujesz z niej. Wybierasz naprawa systemu (klawisz R). W konsoli wpisujesz FIXMBR i restartujesz kompa. Jak to nie pomoże to Możesz jeszcze powtórzyć kroki ale z zamiast FIXMBR wydaj polecenie FIXBOOT(albo coś takiego... wpisz HELP i poszukaj podobnej komendy bo mogłem się pomylić, ale coś z naprawą BOOT ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi